Többen döntenek a korai iskolai készülődés mellett. Medovarszkiné Molnár Piroska, három gyermeket készítenek fel a férjével az új tanévre. Egy harmadikos, egy negyedikes és egy gimnazista tanulmányához szükséges tanszereket jobbára már augusztus közepére össze szedik. 

"Júliusban már meg vesszük a tanárok által, évzárón kiadott lista alapján, amire szükség lesz szeptembertől. A legolcsóbb füzeteket vesszük, hogy a gyerekek a nekik aktuális kedvenceikről készült fotókkal, nyomtatott képekkel kidíszíthessék, becsomagolják. Erre ott az egész augusztus. Ilyenkor csomagolják, terveznek, barátkoznak az adott tantárggyal. Augusztusban kimossuk a még jó állapotban lévő tolltartókat, iskolatàskákat, torna zsákokat. Átnézzük az évközben felhalmozódott ceruzával, majd kiválogatjuk melyiket tudjuk még használni. A két nagyobbik gyerkőc nyári munkát végeznek, és ha valami extra dologra lenne szükségük, megveszik maguknak. Ez nagyon sokat jelent"

- mondta el Medovarszkiné Molnár Piroska. 

Bonnyai Sándor, szociális munkás rendszeresen szervez adománygyűjtő akciókat rászorult családoknak. A felajànlott adományokat tisztának, jó állapotúnak kell lenni, mint azt korábban megfogalmazta "olyat adj ajándékba, aminek te is örülnél".

Több mentálhigiénés szakember javasolja, ha valakinek van valamilyen iskolai eszköze, amit nem használ, megtisztítva adja oda azt másnak, megkönnyítve az adott család helyzetét. 

Samu Ernőné Erika, békéscsabai lakos most szeptemberben két ikrét íratja iskolába, mivel most kezdik az iskolát. Egyedülálló anyaként, két állás mellett neveli gyermekeit, mint mondta sok szempontból kihívás lesz a tanév kezdés. 

"Három hónapja váltottam munkahelyet. Bolti vezetőként igyekszek beilleszkedni és jól teljesíteni. A boltban is látom, hogy mi mindent kell venni a gyerekeknek, és nem olcsó sem a füzet sem a tolltartó, sem a táska. Így mindig nézem mit hol lehet kapni olcsóbban, mert képtelen vagyok tartani az iramot, már ami az árakat illeti. De a gyerekeimnek mindenféleképpen a legjobbat szeretném."

- tette hozzá Samu Ernőné Erika.