2022.08.13., szombat - Ipoly
Budapest: 20o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Fekvőtámaszok, felülések és 1500 méter futás - a határvadászokból csak hatból egy jelentkező alkalmas

frisshirek.hu, 2022. augusztus 03. - 20:00
Fekvőtámaszok, felülések és 1500 méter futás - a határvadászokból csak hatból egy jelentkező alkalmas
A felvételizőknek többek között fekvőtámaszokat, felüléseket és 1500 méter futást kell teljesíteni a „ vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint”.

A most határvadásznak jelentkezőknek csak töredéke lesz alkalmas arra, hogy ellássa a szolgálatot a déli határon – mondta a Népszavának Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. A kormány a napokban árulta el a Magyar Hangnak, hogy eddig hatezren jelentkeztek határvadásznak. Tarjányi Péter a hasonló toborzások tapasztalata alapján úgy vélte: ennyi jelentkezőből nagyjából ezer – ezerötszáz fő lesz az, aki pszichológiailag és fizikailag is alkalmas lesz a feladatra. Ez ugyanis egyáltalán nem könnyű: a határon napi több tíz kilométert is meg kell tenni – esetenként futni – a kerítés mentén, teljes menetfelszerelésben, közben szakszerűen és jogszerűen is el kell járni a határsértőkkel szemben, ami testileg-lelkileg megerőltető feladat. A kérdés legfeljebb az, hogy a toborzók lazítanak-e a felvételi követelményeken. Mint arról már írtunk, Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy vélte: 2-4 ezres lehet az új, rendőrség berkein működő határvadász alakulat összlétszáma.

A Police.hu-n elolvasható tájékoztatóból csak annyi derült ki, hogy a felvételizőknek többek között fekvőtámaszokat, felüléseket és 1500 méter futást kell teljesíteni a „ vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint”. Például a 40 éves korig tartó első korcsoportban elég fél perc alatt 17 fekvőtámaszt, egy perc alatt 30 felülést végrehajtani, illetve az 1500 méteres síkfutást 8 perc 52 másodperc alatt teljesíteni. (Sőt, lehet ennél lassabbnak is lenni, ekkor viszont több fekvőtámaszt vagy több felülést kell csinálni.) A 40 év feletti férfiaknak 14 karhajlítást, 25 felülést kell végrehajtani, illetve 9 perc 10 másodperc alatt teljesíteni a másfél kilométert.

A kormány korábban azt ígérte: szeptembertől állhatnak szolgálatba a határvadászok. Azaz a Készenléti Rendőrség telephelyein immáron kevesebb mint egy hónap van arra, hogy kiképezzék az ősztől szolgálatba állókat. Arra a kérdésre, hogy ez mire elég, Tarjányi Péter azt mondta: ennyi idő alatt egy sorkatona alapkiképzését lehet megkapni, ám a déli határon folytatott meglehetősen bonyolult és megerőltető tevékenység elvégzéséhez az egy hónapnyi felkészítés nem elengedő, ez inkább tűzoltás. A kormány rohammenetben szervezi újra a határőrséget, ami egyben annak is a beismerése, hogy a rendőrségi és a katonaságnál is óriási a létszámhiány ami miatt megbukott a kabinet korábbi határvédő rendészeti koncepciója. A szakember emlékeztetett: már korábban is volt egy határvadász toborzás, ám akkora volt a rendőrségi létszámhiány, hogy az akkor felvett és kiképzett határvadászok java részét is a városokba osztották be utcai járőrszolgálatra. Helyettük és jobb híján katonák látták el a határvédelmi feladatot, ám ez a rendszer már akkor is recsegett-ropogott. A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, ami éjszakai, készenléti, nyelvvizsga pótlékokkal bruttó 400 ezer forintig mehet fel.

Mielőtt jelentkezne, nézze meg a videót!

A jelentkezést elektronikus úton a hatarvadasz@kr.police.hu elektronikus levelezési címre, postai úton a Készenléti Rendőrség elérhetőségeinek egyikére (Jelentkezési lap 1. oldal) szükséges megküldened, továbbá személyesen is leadhatod a rendőri szerveink bármelyikénél.

Az elektronikus levél tárgyában vagy a borítékon szükséges feltüntetni: „Szerződéses határvadász képzés”.