A kijevi vezetés azt szeretné, ha a két szervezet képviselői felkeresnék a kelet-ukrajnai Olenivka börtönét, melyben ukrán hadifoglyokat tartanak fogva. Mint ismert, a börtön épületét néhány nappal ezelőtt rakétatámadás érte, mely 50 halálos áldozatot követelt.

Dmitro Lubinetsk ukrán emberi jogi tisztségviselő az állami televízióban elmondta, arra kérte a két szervezetet, akik a mariupoli Azovsztal üzem védőinek fegyverletételekor is jelen voltak még májusban, menjenek Olenivkába. Tudomása szerint a Vöröskereszt már benyújtotta ezirányú kérelmét az oroszok felé, ám mindezidáig nem kaptak engedélyt az utazásra -írja az AFP hírügynökség.

Kérdéses, hogy milyen körülmények között tartják fogva az olenivkai börtön életben maradt foglyait a szeparatisták az intézmény pénteki lebombázását követően. Kijev és szinte egész Ukrajna azt szeretné, ha az Azovsztal üzem védői fogolycsere keretében visszanyerhetnék szabadságukat, míg az oroszok leginkább holtan szeretnék látni mielőbb az Azov-hadosztály tagjait, akik oroszlánrészt vállaltak Mariupol több hónapon át tartó védelmében.