A génszerkesztés új korszaka: OpenCRISPR-1

A mesterséges intelligencia által hajtott génszerkesztési forradalom újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen a Berkley-i Profluent vállalat bemutatta az OpenCRISPR-1 kezdeményezését, amely a világ első nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia által generált génszerkesztője.

A generatív mesterséges intelligencia alkalmazása az emberi DNS szerkesztésére új lehetőségeket nyit meg a tudományban. A Profluent cég, amely egy fehérjetervezésre specializálódott vállalat, lehetővé teszi az emberi genom precíziós szerkesztését testreszabható génszerkesztők segítségével.

Ez a technológia hatalmas mennyiségű biológiai adatból dolgozik, és az első nyilvános demonstrációja az Amerikai Gén- és Sejtterápiás Társaság közelgő éves találkozóján várható. A nyílt forráskódúvá tétel révén az egyének, tudományos intézmények és vállalatok is hozzáférhetnek és kísérletezhetnek a technológiával díjmentesen.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Profluent megosztja a mesterséges intelligencia által készített génszerkesztő megoldásokat, a mögöttes mesterséges intelligencia alapú technológiát nem teszi közzé.

A technológia egy olyan modellre épül, amely aminosavak és nukleinsavak szekvenciáit vizsgálja, amelyek a génszerkesztés során használt mikroszkopikus biológiai mechanizmusok alapjait képezik. A rendszer a természetben található CRISPR-génszerkesztők funkcióit tanulmányozza, hogy új génszerkesztőket hozzon létre.

A kutatók reményei szerint a technológia idővel lehetőséget kínál az örökletes rendellenességekért felelős gének módosítására, ezért bíztatnak mindenkit, hogy próbálják ki a fejlesztést.