Új fejezet a svájci bicska történetében

Nagy változás következik be a több mint százéves, ikonikus svájci bicska történetében, mivel a Victorinox vállalat bejelentette, hogy hamarosan penge nélküli változatban is piacra kerül a termék.

A Victorinox, amely a híres svájci bicskák gyártója, a világszerte szigorodó fegyverrel kapcsolatos szabályozásokra reagálva döntött úgy, hogy penge nélküli változatot is kínál majd. Carl Elsener, a cég vezérigazgatója a Blick újságnak nyilatkozva elmondta, hogy a pengék helyett kerékpárosoknak szánt szerszámokkal és más funkciókkal bővítik majd a terméket, amely jelenleg is tartalmaz ollót és dugóhúzót. A Bloomberg szerint ez az innováció az egyre több országban szigorodó szabályozásokhoz való alkalmazkodás eredménye.

Elsener kifejtette, hogy aggodalmuk van a világszerte növekvő erőszak és a késekkel kapcsolatos szabályozások miatt, példaként hozva fel az Egyesült Királyság és ázsiai országok törvényeit, amelyek csak bizonyos tevékenységekhez engedélyezik a kés viselését. Tavaly Japánban letartóztattak egy férfit, amiért a cég egyik svájci bicskája volt nála közterületen, ami rávilágít a szabályozások szigorodására.

A Victorinox zsebkései akkor váltak világhírűvé, amikor az amerikai katonák a második világháború után szuvenírként hazavitték őket. A cég 1897 óta állít elő késeket Svájcban, és nemcsak a svájci hadseregnek, hanem a NASA-nak is szállít eszközöket. A cég szóvívője szerint a penge az alapja az ikonikus szerszámkészletnek, így az innováció mellett aggodalmakat is kelt a változás.

A vállalat a svájci gyártású kések és órák exportjának mintegy 80%-át adja, és a svájci frank árfolyamának változásaira reagálva nemrégiben 9%-os áremelést hajtott végre. A jövőben a Victorinox nagyobb mértékben kíván az automatizálásra támaszkodni, erősítette meg Elsener.