Az USA új robottankja lenyűgöző képességekkel rendelkezik

Akár 50 kilométert is megtehet 40 km/h sebességgel az a robottank, amelyet Texasban teszteltek nemrég, mesterséges intelligenciával felvértezve, könnyedén halad át a terepen.

Az amerikai védelmi minisztérium innovációs részlegeként működő DARPA legújabb harckocsija, a Racer Heavy Platform (RHP) nevű önvezető jármű, első ránézésre mintha a Terminátor filmek egyikéből lépett volna ki. A 6 méter hosszú tank zölden világító „szemekkel” rendelkezik, amelyek már messziről jelzik a közeledését.

A RHP nem igényel emberi beavatkozást a navigációhoz, és képes nagyjából 50 kilométer megtételére 40 km/h sebességgel, ami különösen figyelemre méltó, ha figyelembe vesszük, hogy ezt nehéz terepen teszi meg.

A DARPA által közzétett videón a robottank a texasi gyakorlóterepen látható, ahogy könnyedén veszi az akadályokat, legyen szó sziklákról vagy árkokról.

A járművet mesterséges intelligencia segíti a közlekedésben, ami aggodalomra adhat okot néhány ember számára, különösen a zölden világító „szemek” miatt. A DARPA azonban biztosítja a nyilvánosságot, hogy a szerkezet nem jelent veszélyt, és a zöld fény csupán állapotjelzőként szolgál.