A mesterséges intelligencia növeli a földgáz iránti keresletet

Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia és az adatközpontok által generált növekvő áramfogyasztás miatt a földgáz iránti kereslet várhatóan meghaladja az eddigi becsléseket.

A Cnbc jelentése alapján Wirth kiemelte, hogy a technológiai fejlődés gyorsasága miatt a többletkereslet nehezen számszerűsíthető, és a mesterséges intelligencia, valamint az adatközpontok növekvő áramfogyasztása jelentős mértékben hozzájárul ehhez a jelenséghez. A Milken Institute Los Angeles-i konferenciáján elmondta, hogy az elektromos járművek terjedése és a fűtési, valamint gyártási folyamatok villamosítása tovább növelik az energia iránti igényt. Megjegyezte, hogy bár a szél- és napenergia bizonyos régiókban költséghatékony megoldást kínálhatnak, ezek az energiaforrások nem képesek folyamatosan biztosítani az áramellátást változó időjárási viszonyok között.

Wirth szerint az adatközpontok állandó energiaellátást igényelnek, amiben a földgáz kulcsfontosságú szerepet fog játszani, különösen az USA-ban, ahol az energetikai átmenet során a szénerőműveket kivonják, az atomenergia költsége magas, és a geotermikus energia még nem elég megbízható.

A Wells Fargo kutatása szerint 2030-ra akár 20%-kal is nőhet az Egyesült Államok villamosenergia-kereslete. A Goldman Sachs előrejelzése alapján az adatközpontok által generált új villamosenergia-igény 60%-át fogja fedezni a földgáz, míg a maradék 40%-át a megújuló források. Ebből különösen profitálhatnak olyan földgázvezeték-üzemeltetők és termelők, mint például a Kinder Morgan, Williams Companies és EQT Corp.

Az amerikai gazdaság helyzete azonban változóban van. A Bloomberg jelentése szerint az amerikai háztartások kimerítették a világjárvány idején félretett megtakarításaikat, ami arra utal, hogy az amerikai háztartások 2024 márciusára teljesen elköltötték a pandémiás korszakból származó megtakarításaikat. A pandémia idején felhalmozott megtakarítási többlet 2020 márciusától 2021 augusztusáig 2100 milliárd dollárra duzzadt, de ettől kezdve a háztartások átlagosan havi 70 milliárd dollárt éltek fel ezekből a megtakarításokból. A Fed közgazdászai szerint, amíg az amerikaiak más eszközökkel, például folyamatos foglalkoztatással vagy bérnövekedéssel, egyéb megtakarításokkal vagy több adósságfelhalmozással fenn tudják tartani kiadásaikat, addig a világjárvány miatti extra készpénz kimerülése valószínűleg nem eredményezi a fogyasztói kiadások általános visszaesését. John Williams, a New York-i Fed elnöke szerint a kiskereskedők tapasztalatai alapján sok fogyasztó óvatosabban költekezik, különösen az alacsonyabb és közepes jövedelmű háztartások, amelyek elköltötték pandémiatartalékaikat, és növekvő hitelkártya- és autóhitel-késedelmi rátákat tapasztalnak.