Matematika érettségi: a diákok megmérettetése

Elérkezett az a nap, amikor a diákok a matematikai tudásukat teszik próbára az érettségin. A középszintű vizsgán 69 047, míg az emelt szinten 6616 tanuló ül padba, hogy megmérettesse magát.

A középszintű matematika írásbeli vizsga első részében a diákok 45 perc alatt 10-12 feladatot oldanak meg, amelyek az alapfogalmakat és egyszerű összefüggéseket tesztelik. A második részben, amelyre 135 perc áll rendelkezésre, két szekcióra oszlik: az első három feladatot tartalmaz, míg a második szekcióban három egyenlő pontszámú feladat közül kettőt kell megoldaniuk a vizsgázóknak. Az emelt szintű vizsga során a diákok nehezebb feladatokkal szembesülnek, és a megoldásra 4 órájuk van.

A középszintű matematika érettségi 2024-től változik, bár ezek a változások nem lesznek olyan jelentősek, mint más tantárgyak esetében. Az új formátum célja, hogy a diákok gondolkodásra késztetve szöveges matematikai problémákat értelmezzenek. Ennek megfelelően bizonyos témakörök, mint a trigonometrikus és logaritmusfüggvények ábrázolása, az algebrai törtek és az abszolútértékes egyenletek kikerülnek a tananyagból. A vektorok skaláris szorzatával kapcsolatos ismeretek és a valószínűségszámítás is kevesebb hangsúlyt kapnak, helyettük pénzügyi ismeretek és a különböző diagramtípusok megértése kerül előtérbe.

A hivatalos javítási útmutatót általában a vizsgát követő napon teszi közzé az Oktatási Hivatal. Azonban a közelmúltban felmerült egy probléma: a Redditen egy felhasználó észrevette, hogy a matematikaérettségi egyik feladatában elírtak egy szót. A 17-es feladat kérdésében a "rendelés" szó helyett a "krémes" szó szerepel, ami megzavarhatja a diákokat. Az Oktatási Hivatal még nem reagált arra a kérdésre, hogy terveznek-e intézkedni az ügyben.