A magyarok állampapír-vásárlási szokásai változóban

Március végére új csúcsot döntött a lakossági állampapírok állománya, elérve a 10 760 milliárd forintot, de a prémium állampapírok iránti érdeklődés csökkenése mellett a FixMÁP és az Egyéves Magyar Állampapír került előtérbe.

A március végi adatok szerint a lakossági állampapírok állománya meghaladta a 10 766 milliárd forintot, ami egy hónap alatt 223 milliárdos, az év első három hónapjában pedig 688 milliárdos növekedést jelent. Ez az összeg új rekordnak számít, még a korábbi évek adatait is felülmúlva. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) vonzereje ugyanakkor csökken, a FixMÁP és az Egyéves Magyar Állampapír iránti kereslet növekedése mellett.

A PMÁP megtakarításai márciusban 7134 milliárd forintot tettek ki, ami csak 30 milliárdos bővülést jelent egy hónap alatt, és 141 milliárdosat a negyedév során. A FixMÁP és az Egyéves Magyar Állampapír azonban még ezt is felülmúlta, előbbi több mint 104 milliárdos, utóbbi pedig 53 milliárdos állománybővülést ért el.

A Bónusz Magyar Állampapír 29 milliárdos, míg a Babakötvény állománya közel 330 milliárd forintos növekedést mutatott márciusban. A Babakötvény iránti keresletet a termék magas, 20,6%-os kamata is magyarázhatja.

Márciusban a lakossági állampapírok bruttó értékesítése 285 milliárd forint volt, az állomány azonban csak 223 milliárddal bővült, ami arra utal, hogy a hónap során mintegy 60 milliárd forint értékben történt visszaváltás. Az év első három hónapjában a bruttó értékesítés 1130 milliárd forint volt, az állomány növekedése viszont csak 690 milliárd, tehát a befektetők mintegy 440 milliárd forintot vettek ki a piacról.