Apple: Rekordok és várakozáson felüli eredmények

Az Apple megosztotta a negyedéves gyorsjelentését, amelyben az elemzők várakozásait felülmúlva, rekordmértékű bevételt és eredményt ért el.

Az év első három hónapjában az Apple 90,8 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 4 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól, de mégis felülmúlta az elemzők által várt 90,6 milliárd dolláros átlagot. A bevételek jelentős részét a termékek (okostelefonok, laptopok, tabletek) adták, de a legnagyobb növekedést a szolgáltatások területén érte el a cég, ahol a tavalyihoz képest 3 milliárd dollárral több, összesen 23,9 milliárd dollár bevételt realizált. Az Apple a negyedévet 23,6 milliárd dollár eredménnyel zárta, ami részvényenként 1,53 dollárt jelent, ez pedig első negyedéves rekordnak számít a vállalat történetében.

A szolgáltatások árbevételének növekedése, amely éves alapon 14 százalékkal több pénzt hozott be, különösen fontos volt a cég számára, hiszen ez ellensúlyozta a kínai és japán piacok visszaesését. Az okostelefonok eladásai továbbra is az Apple bevételeinek felét teszik ki, körülbelül 46 milliárd dollárt hozva a kasszába. A termékek közül csak a laptopok eladásai nőttek éves alapon 4 százalékkal, míg a tabletek és egyéb eszközök (okosórák, fülhallgatók, stb.) eladásai több mint 10 százalékkal csökkentek.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy új termék bejelentését is ígérte a következő hétre. Az Apple emellett bejelentette, hogy megemeli a negyedéves osztalékát, így a tulajdonosok részvényenként 25 centes kifizetésre számíthatnak, ami 4 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az első magasabb fizetési csekk május közepén érkezik majd.

Az Apple egy 110 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is hirdetett, ami rekordnak számít a vállalat és az üzleti világ történetében egyaránt. A csütörtök esti bejelentés hatására az Apple részvényárfolyama 5 százalékos emelkedéssel 180 dollár fölé emelkedett, ami jelentős javulást jelent a gyorsjelentés előtti 7 százalékos mínuszhoz képest.