Egészségügyi ellátások szünetelése szerte az országban

Április végén és május elején több egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos ellátások, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozatai alapján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent dokumentumok szerint több helyen is változások lesznek az egészségügyi ellátásokban. Nyolc kijelölő határozat, egy kiegészítés és két visszavonás került közzétételre, amelyek részletezik, hogy mely intézmények veszik át azoknak a kórházaknak és szakrendelőknek az ellátásait, amelyek hosszabb-rövidebb ideig nem tudják biztosítani a szolgáltatásaikat.

Különösen érintett a honvédségi egészségügyi központ Kecskeméten, ahol év végéig szünetel többek között a kézsebészeti, ortopédiai, mammográfiai, allergológiai és klinikai immunológiai szakrendelés. A megyei oktatókórház veszi át a szakrendelést, de a leállás okát nem közölték.

Tiszaújvárosban a klinikai onkológiai szakrendelés szünetel szintén év végéig, a betegeknek Miskolcra kell utazniuk a megyei kórházba. Itt is elmaradt az okok tisztázása.

A csornai Margit kórházban az idegsebészeti járóbeteg-szakellátás személyi feltételek hiányában áll le év végéig, a betegeknek Győrbe kell menniük a megyei kórházba.

A siklósi kórházban a tüdőgyógyászati rendelés heti 8 órában lesz elérhető, ami bár kevésnek tűnhet, az intézményben tavaly augusztus óta tartó szünet után előrelépésnek számít.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórházban és az esztergomi Vaszary Kolos kórházban a CT-berendezések meghibásodása miatt szükséges ideiglenesen leállítani egyes ellátásokat. A Bajcsy-Zsilinszky kórház helyett az Uzsoki, a Semmelweis klinikai központja vagy a DPC Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az esztergomi kórház helyett pedig a tatabányai kórház fogadja a betegeket.

Orvoshiány miatt felmerült a szülészeti ellátás megszűnésének lehetősége a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban, azonban a kórház cáfolta a bezárás hírét, és kijelentette, hogy a szülészeti osztály továbbra is fogad betegeket, így a térség ellátása folyamatos. Az ATV információi szerint a szekszárdi kórházban jelenleg két állandó nyugdíjas orvos látja el az osztály betegeit, illetve más megyékből járnak át ügyelni az orvosok túlóraként. Bomba Gábor, Szekszárd ellenzéki polgármesterjelöltje szerint az egészségügyi bizottságon keresztül azonnal a megbízott főigazgatóhoz fordultak, hogy miben tudnak segíteni, de választ még nem kaptak. A kormánypárt nemrég kilátásba helyezte egy új szülészeti szárny építését a szekszárdi kórházban pályázati pénzből.