A MEMO közleménye emlékeztet rá, hogy Krisztus tanításai szerint a legvédtelenebbek védelme mindenekfelett áll. A párt ezért elutasítja a jelenlegi kormánypárti törvénymódosítási javaslatot, amely mentességet adna a papságnak a jelentési kötelezettség alól, lehetővé téve a szubjektív döntéseket arról, mi minősül gyónásnak.

Sürgetjük, hogy a jelentési kötelezettséget minden állampolgárra egyformán alkalmazzák, és hozzanak létre olyan jelzőrendszert, amely egyaránt védi a gyónás diszkrécióját és a bántalmazott gyermekek érdekeit. Egyetlen bántalmazó jogai sem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait!

– hangsúlyozza közleményében a MEMO.

"Krisztus, aki mindig az elnyomottak és sebezhetők védelmezője volt, vajon mit mondana erről? Nem azt javasolná, hogy a törvény ne tegyen kivételt a papokkal, hanem kötelezze őket is arra, hogy jelentsék a bántalmazást, különösen ha gyermekek az érintettek? Ez összhangban állna azon elvárásával, hogy a «legkisebbek» iránti felelősség mindenki számára elsődleges kell, hogy legyen. (Mt 18,6 - 18,11)"

– mondta el az ügy kapcsán Tóth Mihály, az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, a Megoldás Mozgalom EP-képviselőjelöltje. 

A MEMO továbbra is csak olyan javaslatot támogat a gyermekvédelem területén, amely preventív módon, a jelenleginél átláthatóbb és szigorúbb szabályozást szorgalmaz. A párt egyben sajnálatosnak tartja, hogy sem az áldozatok, sem a közvélemény a mai napig nem kapott egyértelmű választ a kormánytól arra, hogy mi indokolta a bicskei gyermekotthon pedofilbotrányba keveredett korábbi vezetőjének kegyelemben részesítését, illetve, hogy tudott-e a miniszterelnök a döntésről, valamint annak hátteréről.