„A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. (...) A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. A hiedelem szerint azzal, aki kilő egy fehér vadat, rövid időn belül nagy baj történik”

– idézi a Turista magazin leírását a maszol.ro.

A különleges fehér szőrű őzzel a Brassó megyei hegyi csendőröknek sikerült összefutnia a környék egyik völgyében. Sikerült lefotózniuk is a nem mindennapi állatot. A fehér őzről készítette fotót a Facebook-oldalukon osztották meg.

Mint írták:

„A természet... mindig meglepő és lenyűgöző. A törcsvári hegyi őrs munkatársai egy völgyben találkoztak a fehér őzzel. A fehér szőrzet nagyon ritka, valószínűleg albinizmusnak tulajdonítható, ez egy genetikai rendellenesség, amely abban nyilvánul meg, hogy nagyon kevés vagy egyáltalán nem termelődik melanin, a pigment, amely a bőrt, a szemet és a hajat színezi."

A csendőrség a bejegyzésben kiemelte, hogy pontosan az ilyen ritka pillanatok miatt fontos, hogy védjük a természetet, írja a Maszol a Facebook-poszt alapján.

Márciusban hazánkban is sikerült megörökíteni egy hasonló albínó állatot, a "fehér hercegként" emlegetett őzbakot Tokaj környékén

– tette hozzá a Blikk.

Kiemelt kép: Jandarmeria Brașov FB-oldal