A közmédia Jónak lenni jó! című karácsonyi műsorában árverezték el a tárgyakat, a befolyt összeget koraszülöttek fejlesztésére fordítják. A jótékonysági aukcióra a Volánbusz egy igazi autóbuszt, a MÁV pedig egy modellt ajánlott fel.
Az érdeklődés óriási volt, az Ikarus 263-as a kikiáltási ár több mint háromszorosáért, 2,2 millió forintért kelt el, míg a mozdonymakett 250 ezer forintért talált gazdára – olvasható a MÁV-Volán csoport közleményében, mely szerint az együttesen 2 millió 450 ezres összeg a Semmelweis Egyetem Alapítvány céljait, a koraszülött gyermekek fejlesztését segíti majd.


A Volánbusz bízik abban, hogy az értékesített autóbusz megőrzésre és hasznosításra méltó értéket jelent majd új tulajdonosának is, és számos retrórendezvényen találkozhatunk majd a már kuriózumnak számító járművel. 

Az 1988 és 2001 között gyártott típusból ma már csak kilenc van a busztársaság tulajdonában. 

Az aukción eladott példány 1999-es üzembe helyezése óta 1,4 millió kilométert tett meg a cégcsoport korábbi tájékoztatása szerint. A busz az egykori Szabolcs Volán kötelékében teljesített szolgálatot, honállomása Kisvárda, majd Vásárosnamény volt. Képünkön egy Balaton volános Ikarus 263-as 1:87 méretű modellje látható.

A közlekedési társaság korábban háromszor, mintegy 23 millió forint értékben támogatta a közmédia jótékonysági műsora által felkarolt civil szervezeteket, és idén is elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fotó: Wolfy