Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. A nyáron bejelentett adóemeléssel azonban a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen 420 forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be, de nem így lett. A Portfolio a NAV oldalán kiszúrta, hogy már láthatóak a legfrissebb jövedékiadó-módosítások, ami alapján most már biztosra mondható, hogy
2024. január 1-től a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz literenként az adó mértéke. Ha a Brent 50 dollár alatt lesz, akkor még több: a benzinnél 157,55, a gázolajnál 152,9 forint lesz az adótartam.

A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár jóval a régiós átlag fölé fog vélhetően ugrani, és bár elméletileg elképzelhető volt, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, azonban november elején már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Az áfát is ide véve összességében

41,3 FORINTOS DRÁGULÁSRA LEHET SZÁMÍTANI JANUÁR 1-TŐL A HAZAI BENZINKUTAKON.

Hogyan jutottunk idáig?

Ahogy arról már beszámoltunk, Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. De hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet? Az uniós minimumkövetelmények értelmében

  • a benzin esetében 0,359 euró,
  • a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke,

a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a más devizában jegyzett jövedéki adó. Ez történt nálunk is: 

A FORINT GYENGÜLÉSE AHHOZ VEZETETT, HOGY AZ UNIÓS MINIMUMSZINT ALÁ ESETT A MAGYAR JÖVEDÉKI ADÓ.