Lázár János miniszter úrnak speciálba' - írta Facebook-bejegyzésében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely bejegyzés tanúsága szerint „heresimogatásra kijelölt hellyé” nyilvánították Hadik András lovasszobrát a budai Várban.

Az üzenetet egy, a szobor heréjére illesztett táblával juttatták kifejezésre. Minderről képes beszámolót is közöltek.

A történet előzménye az, hogy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára levélben jelezte a Budavári Önkormányzatnak, nem tetszik neki, hogy a turisták előszeretettel simogatják a bronzló szerencsehozónak hitt heréjét, így az állat kényes testrésze olyan fényes lett, mint újkorában. A politikus az idegenvezetőket hibáztatta „a kialakult bántó gyakorlatért”, s azt kérte, hogy a kerület táblával vagy a közterület felügyelet eszközeivel segítse annak megszüntetését.

Az önkormányzat akkor válaszlevelet írt, amelyben ismertették a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértek más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jelezték, hogy ezidáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

Ugyanakkor azt elismerték, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezik.