2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

A minisztérium nem kér a heresimogatásból

Zimon András | 2023. szeptember 16. - 11:00
A minisztérium nem kér a heresimogatásból

Lázár János tárcájának nem tetszik, hogy sokan megsimogatják a budavári Hadik-szobor lovának a heréjét, ami miatt az I. kerületi önkormányzat vállalta, hogy táblát helyez ki a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére érdekében és azért, hogy megóvják a műemléket a megrongálódástól. 

Megelégelte a Hadik lovasszobor heresimogatását a Budavári Önkormányzat, igaz, csak azután, hogy leszóltak a minisztériumból –  a budavári önkormányzat közösségi oldalán talált meglepő bejegyzést a 444 írta meg. A Facebook-posztból kiderült, az I. kerületnek, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára levélben jelezte, nem tetszik neki, hogy a turisták előszeretettel simogatják a bronzló szerencsehozónak hitt heréjét, így az állat kényes testrésze olyan fényes lett, mint új korában.

Az önkormányzat idézett is az államtitkár aggódó leveléből:

Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.

A hivatalnok aki az idegenvezetőket hibáztatja „a kialakult bántó gyakorlatért”, azt kérte, hogy a kerület táblával vagy a közterületfelügyelet eszközeivel segítse annak megszüntetését.

Az önkormányzat sem volt rest, és reagált a helyettes államtitkár aggodalmaira:

Válaszlevelet készítettünk elő, melyben ismertettük a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértünk más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jeleztük, hogy ezidáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezzük.

Persze a dologról a lovat nem kérdezte meg senki, így azt nem tudhatjuk, hogy örömmel vette-e az emberek közeledését a szobor vagy sem... Akik pedig nem tudnak Budapestre utazni, hogy megsimogassák a ló heréit, azok itt megtalálhatják a Bikini zenekar Lóhere című dalát, vígasztalásképp...

Fotó: Wikipédia