Új projekt került be a nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletbe, és bár a jogszabály nem nevezi meg, minden jel szerint a Mészáros-féle gigabank új székházáról lehet szó a Magyar Közlönyben a hvg.hu szerint. A jogszabályváltozás csak annyit említ, hogy a XIII. kerületi  "Bankszékház építésére irányuló beruházás" nevű projektről van szó.

Ez a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződése melletti Agora projekt, annak is az Agora Sky nevű alprojektje, ez a beruházás honlapján elérhető egyik dokumentumból derül ki.

Az MBH júniusban jelentette be, hogy épp ezen a területen, a Róbert Károly körút 23-ban építi az új székházát, ami több toronyházból áll majd. Azt is közölték, hogy a területet egy külföldi befektetőtől veszi meg a holding. Ezekből következik, hogy a közlönyben megjelent új jogszabály minden bizonnyal az MBH-székházprojektjére vonatkozik.

Azt írja az új szabályozás, hogy a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet.

A Közlöny szerint az építmények között nem kell távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, út kialakítására vonatkozó egyéb előírás megvalósítása, illetve közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem. Az építkezésnél a településrendezési tervben meghatározott bruttó alapterületi átlagérték és szintenkénti bruttó alapterületi átlagérték sem korlátozott.

A hvg.hu emlékeztet, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél már állnak nagy irodaházak, az Erste-torony, a Duna Tower és az Agora Tower egyaránt 60-65 méter között vannak, azaz majdnem másfélszer ekkora lenne az MBH fő tornya. A szintén a közelben lévő Nyugdíjfolyósító székháza 73 méter, a Mol-Campus a város másik felén, Dél-Budán 142 méter magas.

Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka