Az eseményen Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a háborús válság miatt olyan energiahelyzet alakult ki, melynek terheit az önkormányzatoknak is viselniük kellett.

A tárca ebben az időszakban többször tárgyalt az önkormányzatokkal, ezeknek az egyeztetéseknek eredménye a földgáz és az áram árának fixálása a helyhatóságok számára - emlékeztetett az államtitkár. Kifejtette, a 2024-es, "védelmi költségvetésben" fontos szerepet tölt be a rezsivédelmi alap, a megfelelő ellátásbiztonság a földgáz- és az áramszolgáltatás területén, valamint Paks I üzemidejének meghosszabbítása és Paks II megépítése.

A szikszói beruházásokról Koncz Zsófia azt mondta, a település új uszodája egy nagyon rövid ideig tartó leállást leszámítva folyamatosan működött, az energiahatékonyság újabb mérföldkövét pedig az MVM közvilágítási beruházása jelentette.

"Szikszó még fényesebb, de olcsóbban ragyoghat" - utalt az államtitkár az új lámpatestek hatékonyságára, amely szerinte körülbelül 50 százalékos energiamegtakarítást jelent a városnak.

Sváb Antal (Szikszó Városért Egyesület), Szikszó polgármestere azt mondta, a cserét és bővítést egyaránt tartalmazó projektről sok pozitív visszajelzés érkezett a városlakóktól, a beruházás eredményeként a hétszáz régi, közterületi lámpatest helyett immár több mint ezer LED fényforrás működik a városban.

Jelezte, egy másik energiahatékonysági program segítségével lecserélik a háztartásokban használatos régi izzókat új LED lámpákra, a projekt első körében a kétezer szikszói háztartásból több mint hatszázban újulhatnak meg a fényforrások.

Fotó: LED-lámpás új világítótest Szikszó energiahatékony közvilágításának átadása napján, 2023. július 6-án. MTI/Vajda János