Botrány a Pénzügyminisztérium korrupciós perében: K. Tamást kivezették a bíróságról

K. Tamás, a Pénzügyminisztérium egykori munkatársa, botrányt okozott a bíróságon, amikor elfogultság miatt kérte a bíró kizárását, majd biztonsági őrök vezették ki a teremből. Az ügyészség minden vádlottra letöltendő börtönbüntetést kért.

Hétfő reggel botrányosan indult a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő korrupciós per tárgyalása. Az ügy elsőrendű vádlottja, K. Tamás, aki korábban a minisztériumban dolgozott, megjelent a bíróságon annak ellenére, hogy nem idézték be. K. Tamás az eljáró bíró elfogultságát kifogásolta, és kérte a kizárását az ügyből. A bíró azonban jelezte, hogy erre csak később lesz lehetősége, és mivel K. Tamás önként nem volt hajlandó távozni, biztonsági őrök vezették ki a tárgyalóteremből.

Az ügyészség szerint K. Tamás 491 millió forint kenőpénzt kapott, ebből 314,2 milliót megtartott magának. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le a gyanúsítottakra. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre.

A vádirat szerint K. Tamás jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege az volt, hogy több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások kedvező elbírálását.

Az ügyben összesen 54 ember ellen emeltek vádat, és az érintett pályázatok összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A vádlottak között van Karsai Tamás volt helyettes államtitkár és Barta-Eke Gyula volt állami cégvezető is.

A bírósági tárgyalás során K. Tamás hátán egy különös felirat volt olvasható:

Amióta a titkosszolgálatokat irányítom, mindent tudok, ha akarom (Rogán úr).

A vádlottak minisztériumi tolvajnyelvet használtak, hogy elkerüljék a lehallgatást, de kiderült, hogy kit neveztek "Faszfejnek" illetve "Pumuklinak". A bíró becsületsértés miatt feljelentette K. Tamást, de nem érzi magát elfogultnak.

H. Anita, az egyetlen vádlott, akivel a Központi Nyomozó Főügyészség egyezséget kötött, beismerte bűnösségét, és az ügyészség 2 év 6 hónap fogházbüntetést, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott. A bíróság jóváhagyta az egyezséget.

Ez az ügy továbbra is nagy figyelmet kap, és a bírósági eljárás során további fejlemények várhatóak.