Egyiptom hivatalosan is maláriamentes lett

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is maláriamentesnek nyilvánította Egyiptomot, ami történelmi jelentőségű lépésként említhető.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a malária egyidős az egyiptomi civilizációval, és most már a történelem része lett. Az egyiptomi hatóságok közel száz éve próbálják felszámolni a szúnyogok által terjesztett betegséget, beleértve az 1920-as évek rizstermesztési tilalmát is.

A WHO akkor adja ki a maláriamentes tanúsítványt, ha az átviteli lánc legalább három egymást követő évben megszakadt, és az ország képes megakadályozni az újbóli átvitelét. Egyiptom a harmadik ország a WHO keleti mediterrán régiójában, amely megkapta a maláriamentes minősítést, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó után. Világszerte eddig 44 ország és egy terület érte el ugyanezt az eredményt.

A malária évente legalább 600 ezer ember halálát okozza, szinte kizárólag Afrikában. A betegség tünetei közé tartozik a láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság, valamint hányinger, hányás és hasmenés is felléphet. A maláriát bizonyos nőstény szúnyogok által terjesztett paraziták okozzák.

Egyiptomnak sikerült bizonyítania, hogy az utóbbi három évben megszakította a maláriaszúnyogok közvetítette helyi fertőzési láncolatot. Mindez a fertőzések szigorú figyelemmel kísérésével, a szúnyogok tenyészhelyeinek következetes felszámolásával, illetve a szúnyogcsípések elleni védekezéssel sikerült elérni. A WHO dicsérte az egyiptomi kormányt és népet a betegség megfékezéséért, de hangsúlyozta, hogy a tanúsítás csak egy új szakasz kezdete. Felszólította Egyiptomot, hogy legyen készenlétben maláriamentes státuszának megőrzése érdekében.