Gyürki István, az Újszínház elismert színésze elhunyt

Gyürki István, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színész, 77 éves korában hunyt el. A gyászhírt a budapesti Újszínház közölte a Facebook-oldalán.

Gyürki István 1947. szeptember 30-án született Apátfalván. Színészi pályafutását 1969-ben kezdte a kecskeméti Katona József Színházban, majd a 70-es évektől a szolnoki, szegedi és zalaegerszegi színházakban is fellépett. 1992 óta szabadfoglalkozású színész volt, 2013-tól az Újszínházban játszott. 2020-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Fontosabb előadásai közé tartoznak többek között Shakespeare-drámák, Madách Imre Az ember tragédiája, Katona József Bánk bán és Johann Strauss A cigánybáró.

Az Újszínház a következőképpen emlékezett meg róla a Facebook-oldalán:

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy Kollégánk, Barátunk, Gyürki István Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművészünk, a tegnapi napon elhunyt! Őszinte részvétünk az egész családjának!

Bár az egyik forrás szerint életének 78. évében hunyt el, a többi forrás 77 éves korát említi, ami némi ellentmondást jelent.

Gyürki Istvánt az egész színházi szakma gyászolja, emléke örökké élni fog a színház világában.