Férfit mentettek ki a hurrikán sújtotta Mexikói-öbölből egy hűtőládába kapaszkodva

Egy amerikai férfit mentettek meg a Mexikói-öbölben, aki egy hűtőládába kapaszkodva próbálta túlélni a pusztító Milton hurrikánt.

A férfi korábban egy halászhajón tartózkodott, amely Madeira Beach közelében vált használhatatlanná, órákkal azelőtt, hogy a hurrikán elérte volna a partot. Sikerült értesítenie a St. Petersburg-i parti őrséget, mielőtt a rádiókapcsolat megszakadt volna.

Csütörtökön a mentőcsapatok megtalálták a férfit körülbelül 48 kilométerre Longboat Key-től, egy nyitott hűtőládába kapaszkodva. A parti őrség videót tett közzé az esetről, amelyen látható, ahogy egy búvár ereszkedik le a helikopterről a bajba jutott férfihoz.

A férfit a tampai közkórházba szállították orvosi kezelésre. A hivatal becslése szerint a férfi 75-90 mérföld/órás (121-145 km/óra) széllökéseket és akár 7,6 méter magas hullámokat is túlélt a vízen töltött éjszaka alatt. Hajójának sorsa ismeretlen.

A Milton hurrikán már legalább 11-14 halálos áldozatot követelt, és jelentős pusztítást okozott Floridában. A vihar házakat rombolt le, utcákat tett megközelíthetetlenné, és életveszélyes tornádókat okozott az állam több pontján. A hurrikán 120-150 km/órás széllökéseket és közel 8 méteres hullámokat idézett elő.

A mentőcsapatok egész csütörtökön folytatták a floridai lakosok kimentését a Milton hurrikán által hagyott romok közül, miután a vihar végigsöpört a tengerparti településeken és darabokra tépte az otthonokat, sárral töltötte meg az utcákat és halálos tornádók sorát szülte. Legalább 340 személy és 49 háziállat szorult segítségre – közölte Ron DeSantis floridai kormányzó.

A pusztítás ellenére sokan megkönnyebbültek, hogy a Milton megkímélte Tampát a közvetlen csapástól, és a halálos viharhullám, amelytől a tudósok tartottak, nem következett be. A Milton hurrikán több mint 3 millió embernél szüntette meg az áramszolgáltatást, elárasztotta a gátakkal körülvett szigeteket, leszakította a tetőt egy baseballstadionról és kidöntött egy építőipari darut.

A férfi története sokaknak eszébe juttathatja a jelenetet, amelyben Harrison Ford a 4. Indiana Jones filmben hasonló rögtönzésre kényszerül. A katasztrófát sejtő főszereplő jobb híján a hűtőszekrényben talál menedékre, és végül ő is ép bőrrel úszta meg az extrém körülményeket.

Korábban Floridában élő magyarok is beszámoltak arról, hogyan készültek a Milton hurrikánra.