Visszahívták a Lyukacsos Szedőlapátot az Egészségre Veszélyes Anyagok Miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta a Household Depo Kft. által forgalmazott lyukacsos szedőlapátot, mivel az egészségre veszélyes primer aromás aminok (PAA) oldódhatnak ki belőle.

A Nébih hétfőn jelentette be, hogy a HHDEPO márkanév alatt futó lyukacsos szedőlapátot visszahívják a forgalomból. A termék azonosítója a 1130630-as cikkszám.

A primer aromás aminok (PAA) olyan szerves vegyületek, amelyek aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmaznak. Ezek a vegyületek az élelmiszerekbe kerülhetnek a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, például csomagolóanyagokból, vagy akár papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A PAA-k egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, bár több vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán. A PAA-kat műanyaggyártásban és festékgyártásban is használják.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne használják a szóban forgó terméket.

Érdekesség, hogy szeptember végén a mömaxos burgonyatörőt is visszahívták a forgalomból, miután megállapították, hogy az is mérgező, rákkeltő hatású lehet.