Az állam eladja Tihany utolsó beépítetlen part menti ingatlanját

Az állami vagyonkezelő árverésre bocsátja Tihany utolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen part menti területét, amely a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező ingatlana.

A Tihanyi-félsziget Kenderföldek nevezetű településrészén található ingatlan közel helyezkedik el a kompkikötőhöz és a strandhoz. Az ingatlan 25 hektáros, tíz felépítménnyel, amelyek 17 éve használaton kívül vannak. A területen található park védett, mivel sok koros és nagyméretű fákból áll. Az ingatlan része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területének is.

Az ingatlan kikiáltási ára 5,23 milliárd forint, és licitálni október 9. és 11. között lehet. Az árverésen való részvételhez október 7. estig be kell fizetni az 1,3 milliárd forintos árverési biztosítékot. Az ingatlan fejlesztése hosszú távra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel.

Az ingatlanhoz tartozó ingóságok főként kültéri szobrok, de például egy üzemképtelen traktor is található ott.

Korábban a helyiek tiltakoztak a Kenderföldek beépítése ellen, ami jelzi a terület fejlesztésének érzékenységét a közösség számára.

Az ingatlan eladása kapcsán említésre kerültek Tihanyban lévő más jelentős ingatlanok is, mint például Mészáros Lőrinc rezidenciája, Nagy György beruházása, Rogán Cecília építkezése, és Matolcsy Ádámhoz köthető ingatlanok.

Júniusban botrány volt, hogy a leköszönő polgármester lánya hatvan százalékkal olcsóbban kapott meg egy értékes telket, ami nagy változást hozhatott volna az önkormányzati választásokon.