OLAF vizsgálat indult a kastélytörvény ügyében

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított a Lázár János nevéhez fűződő kastélytörvény ügyében, miután Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője feljelentést tett.

Molnár Csaba feljelentése nyomán az OLAF megkezdte annak vizsgálatát, hogy a kastélytörvény felveti-e bűncselekmény gyanúját, és hogy a hivatal illetékes-e az ügyben. A kastélytörvény lehetővé teszi, hogy állami tulajdonú kastélyok és más ingatlanok ingyenesen magántulajdonba kerüljenek, ami a Demokratikus Koalíció szerint korrupcióhoz vezethet, mivel az Orbán-kormány hűséges káderei juthatnak hozzá ezekhez az értékes ingatlanokhoz.

A törvény végrehajtása próbaévvel indult, nyolc kastélyra írtak ki pályázatot, köztük a bajnai Sándor-Metternich-kastélyra és a füzérradványi Károlyi-kastélyra. Az első javaslatot Novák Katalin akkori köztársasági elnök megvétózta tavaly decemberben, a módosított verziót júniusban fogadta el az Országgyűlés. Ez alapján 47 kastélyra írhat ki pályázatot a kormány, az új tulajdonosoknak vállalnia kell az ingatlanok felújítását, karbantartását és üzemeltetését, a kastélyokban elhelyezett közgyűjteményeket pedig legalább évi 300 napon át látogathatóvá kell tenni. A kérelmek után Lázár minisztériuma tízmilliós ügyintézési díjat szed be.

A meghirdetett nyolc kastélyra összesen 22 milliárd forintot, ebből 13 milliárd forint EU-s támogatást költött a kormány. A privatizációs pályázatokat október végéig lehet benyújtani. Lázár János szerint a legnagyobb vállalatok jelentkeznek egy-egy ingatlan működtetésére.

Az ügy akkor került elő hétfőn délután az Országgyűlésben, amikor a Jobbik képviselője, Brenner Koloman arról kérdezte Lázárt, milyen garanciák vannak arra, hogy a privatizált kastélyok továbbra is megőrzik kulturális és történelmi értékeiket, és nem fideszes magánvagyon gyarapítására használják fel őket. A történelmi családok képviselői még tavaly hiába fordultak Lázárhoz, hogy garanciákat kérjenek erre, a minisztérium negligálta a kérésüket.

Az OLAF vizsgálata jelenleg annak megállapítására irányul, hogy a kastélytörvény ügyében történt-e bűncselekmény, és hogy a hivatal hatáskörébe tartozik-e az ügy.