Izrael több fronton indított támadást: Libanon, Gáza és Ciszjordánia is célkeresztben

Izrael több fronton is támadást indított, beleértve Libanont, Gázát és Ciszjordániát, miközben Gáza északi részének lakóit evakuálásra szólították fel.

Izrael egyidejűleg bombázza Libanont, Gázát és Ciszjordániát, ami a közel-keleti válság újabb fejezetét nyitja meg. Az izraeli hadsereg felszólította Gáza északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, mivel a területet veszélyes harci zónának minősítették.

Becslések szerint mintegy 300 ezer ember maradhatott Gáza északi részén, míg korábbi figyelmeztetések miatt már egymillióan menekültek délre. Az evakuáltakat a déli partvidéki „humanitárius területre” irányították, ahol a helyzet súlyosan túlzsúfolttá vált, és a segélyszervezetek küzdenek a legalapvetőbb szolgáltatások biztosításával.

A segélyszervezetek munkatársai „borzalmas és embertelen” körülményekről számoltak be: kevés az élelmiszer, mocskos és kevés a víz, túlterheltek az egészségügyi létesítmények és szinte nincs higiénia.

Az izraeli hadsereg szerint a háború új szakaszába lépett, és a területek veszélyes harci zónáknak minősülnek.

Khalil Al-Hayya, a Hamász főtárgyalója és gázai vezetőhelyettese az Aqsa televízióban elhangzott beszédében kemény kritikával illette Izraelt. Szerinte egy évvel a gázai háború kitörése után is Izrael az, aki gátolja a tűzszüneti megállapodás létrejöttét, annak ellenére, hogy a Hamász késznek mutatkozik a kompromisszumokra.

A Hamász vezető tisztségviselője nem csak Izraelt bírálta, hanem a nemzetközi közösséget is. Felszólította az országokat, hogy hagyjanak fel azzal, amit ő "kettős mércének" nevez a gázai és libanoni helyzet kezelésében.