Szijjártó Péter digitális állampolgár lett a DÁP alkalmazás segítségével

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, digitális állampolgárrá vált a nemrégiben elindított Digitális Állampolgár (DÁP) mobilalkalmazás segítségével, amely lehetővé teszi a személyes adatok kezelését és az erkölcsi bizonyítvány igénylését mobilról.

A Digitális Állampolgár (DÁP) mobilalkalmazás szeptember 1-jétől elérhető, és célja, hogy megkönnyítse az állampolgárok ügyintézését. Az alkalmazás lehetővé teszi a személyes adatok, például a TAJ-szám vagy a gépjárműadatok kezelését, valamint az erkölcsi bizonyítvány igénylését anélkül, hogy az okmányokat magunkkal kellene hordani. Az applikáció használatával a rendőri igazoltatások során sem szükséges fizikai okmányokat bemutatni.

A DÁP jelenleg három fő funkcióval rendelkezik: - Rendőri igazoltatáshoz szükséges QR-kód, - Erkölcsi bizonyítvány lekérése, - Időpontfoglalás Kormányablakba.

Szijjártó Péter egy Facebook-videóban mutatta be, milyen gyors és "fájdalommentes" a regisztrációs folyamat. A videóban látható, ahogy a miniszter visszakérdez az ügyintézés során, hogy a személyes iratok összesítéséhez szükséges-e még valamit tennie, vagy az adatok automatikusan megszerveződnek az alkalmazásban. Az ügyintéző válasza szerint az alkalmazás még fejlesztés alatt áll, és további funkciókkal fog bővülni.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a legutóbbi kormányinfón elmondta, hogy a DÁP alkalmazást eddig 176 ezren töltötték le, és év végére szeretnék elérni a 400 ezer letöltést. Az alkalmazás fejlesztése folytatódik, és a jövőben még több funkcióval bővülhet.