Visszaváltható palackok gyűjtése kukákból: súlyos bírságokkal járhat

A kukákból gyűjtött visszaváltható palackok gyűjtése szabálysértésnek minősül, és akár 90 ezer forintos bírsággal is sújtható.

A kukákba dobott visszaváltható palackok gyűjtése szabálysértésnek minősül, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. A bírság összege 6500 forinttól 65 000 forintig terjedhet, hat hónapon belüli újabb szabálysértés esetén pedig akár 90 000 forintig is emelkedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 000 forint.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szerint a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, így nem szedheti össze ezeket bárki. A gyűjtőedénybe helyezett hulladék a hulladéktermelő tulajdonát képezi, amíg a koncessziós társaság birtokába nem kerül.

> "Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul" – írta válaszában az ORFK.

A tulajdon elleni szabálysértés elzárással, pénzbírsággal vagy közmunkával is büntethető.

A visszaváltható alumíniumdobozok és műanyag palackok utcáról való összegyűjtése egyre népszerűbb hazánkban, a "flakonozók" pedig akár napi tízezer forintos bevételhez is juthatnak a tevékenységgel.

2024 januárjában indult el országosan a MOHU visszaváltórendszere, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Azóta a legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetni, amit csak akkor kapunk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába.