Bombafenyegetések miatt kiürítettek számos iskolát Szlovákiában

Több száz iskolát kiürítettek Szlovákiában kedden, miután bombafenyegetéseket kaptak, ami közel 270 intézményt érintett. Az Oktatási Minisztérium tanácsára az órákat 11 órakor felfüggesztették a délre meghirdetett bombamerénylet veszélye miatt. Az iskolákban végül nem találtak robbanószereket, és az oktatás folytatódott. A rendőrség terrorcselekmény miatt indított nyomozást.

Pozsony-Ligetfalun egy iskola által kapott e-mailben azt állították, hogy délben bomba robban, de robbanószerkezetet nem találtak. Hasonló fenyegető e-maileket százakban kaptak meg iskolák a Cseh Köztársaságban is, ahol szintén nem találtak bizonyítékot valós veszélyre.

A bombafenyegetések miatt azonnali rendőri intézkedésre került sor, és a rendőrség terrorizmus miatt indított nyomozást, amelynek keretében a tettes akár 25 évtől életfogytig tartó büntetést is kaphat. A fenyegetések hasonló módon érintették Csehországot is, ahol szintén százakban kaptak hasonló e-maileket az iskolák.

A hétvégén Szlovákia repülőtereit is ki kellett üríteni bombafenyegetések miatt, de ott sem találtak robbanószereket. A rendőrség jelenleg is dolgozik az ügy felderítésén, és a nyomozás folyamatban van.