Koszovói rendőrségi razziák észak-koszovói szerb intézményekben

Péntek este a koszovói rendőrség razziát hajtott végre a szerb kormány észak-koszovói szerveinek épületeiben, ami éles bírálatot váltott ki a szerb miniszterelnöktől és aggodalmat az Egyesült Államok részéről.

A koszovói rendőrség tagjai állig felfegyverkezve, páncélozott járművekkel vonultak ki öt intézményhez, amelyek négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói településen találhatóak. Elbert Krasniqi, koszovói helyi önkormányzati miniszter szerint a cél a koszovóival párhuzamosan működő szerb intézmények felszámolása volt. Ezzel szemben Milos Vucevic szerb miniszterelnök úgy véli, a razziák a helyi szerbek megfélemlítésére irányultak, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen közbe.

A feszültségek májusban kezdődtek, amikor a koszovói rendőrség razziát tartott a szerbiai postatakarékpénztár hat észak-koszovói kirendeltségén, majd bezáratta azokat, mivel szerb dinárt találtak a széfekben, ami Koszovóban már nem hivatalos fizetőeszköz. Az Egyesült Államok kiadott egy közleményt, amelyben csalódottságát fejezte ki, mondván, hogy a rendőri fellépést nem egyeztették a nemzetközi partnerekkel, és alkalmas a feszültségkeltésre. Az Egyesült Államok pristinai nagykövetsége péntek este ugyanezekkel a szavakkal reagált a legutóbbi razziára.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád nem ismer el, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két ország között 2013-ban kezdődött meg a kapcsolatok rendezését célzó párbeszéd brüsszeli közvetítéssel, de azóta sem történt jelentős előrelépés.