Nyomozás a budaörsi Boris Brejcha-koncert ügyében

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a múlt szombati, Budaörsi Repülőtéren megrendezett Boris Brejcha-koncert kapcsán, gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

A rendezvényen több probléma is felmerült, többek között a szervezők szervezetlensége miatt nehezen lehetett bejutni a helyszínre, a parkolóhelyek száma kevesebb volt, mint a kiadott parkolójegyeké, és a forróságban hosszú sorokban kellett várakozni a bejáratnál. A helyszínen árnyék hiányában többen rosszul lettek, és a pultoknál akár másfél órát is sorba kellett állni egy üveg vízért, amiért ráadásul kétezer forintot kellett fizetni.

Az Országos Mentőszolgálatot is megkeresték az ügyben, de Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető szerint sem a rendezvény egészségügyi biztosítása, sem aktuális segítségnyújtás kapcsán nem érkezett megkeresés. A Budaörsi Repülőtér kérdéseinkkel a koncert szervezőihez irányított, akik először nem reagáltak, majd közösségi oldalukon bocsánatot kértek és belső vizsgálatot rendeltek el. Később azt állították, hogy az egyik partnerük volt a felelős a történtekért, és a vendéglátásért és lebonyolításért felelős partnerükkel, a Music Production Kft.-vel megszakítják a munkakapcsolatot és jogi lépéseket tesznek vele szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a hangszennyezés miatt is több bejelentést kapott, és a XI. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség az Index kérdésére közölte, hogy gyanúsítotti kihallgatás egyelőre nem történt.

Újbuda önkormányzata szerint a rendezvénytartási engedélyt a kerületi önkormányzat jegyzője adja ki, és a Supernova Techno Kft. megkapta az engedélyt a szükséges dokumentációk, mint biztonsági terv, tűzvédelmi szabályzat és alaprajz csatolásával. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy minden a hatályos jogszabályok betartásával történt, de vizsgálják, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére.

Budaörs Város Önkormányzata is értesült a rendezvényről, és mivel a repülőtér közigazgatásilag Újbudához tartozik, a szükséges hatósági engedély kiadása az ő hatáskörükbe tartozik. A jegyző, dr. Bocsi István szerint a városban élők egészséges környezethez és pihenéshez való jogának megóvása érdekében számba veszik azon jogi lehetőségeket, amelyek a további hasonló esetek elkerülését szolgálhatják.

A koncertre jegyet váltók közül többen kártérítést követelnek, és a fogyasztóvédelemhez fordultak segítségért. A Budapest Főváros Kormányhivatala szerint a panaszosok a szervezőhöz, a bírósághoz és a békéltető testületekhez fordulhatnak. A jegyek visszatérítésével kapcsolatban a Cooltix weboldal, ahol a jegyeket lehetett vásárolni, jelezte, hogy a szervező még nem engedélyezte a visszatérítéseket, de segíteni fogják a vásárlókat a jogorvoslati lehetőségeik kihasználásában.