Japánban a magányos halálozások és a munkahelyi stressz árnyékában

Japánban aggasztóan magas a magányosan otthon elhunytak száma, és a munkahelyi stressz miatti halálozások is komoly problémát jelentenek. A kormány intézkedéseket vezet be a helyzet javítása érdekében.

Japánban a rendőrségi jelentések szerint csaknem 40 ezer ember halt meg egyedül otthonában 2024 első félévében. Az ENSZ adatai alapján a világ legidősebb lakossága él az országban, és a Nemzeti Rendőrségi Ügynökség szerint ez a jelenség egyre növekvő problémát jelent. A halálesetek több mint 70 százalékát 65 éves és idősebb személyek tették ki, és a holttestek jelentős részét csak hosszú idővel a halál beállta után fedezték fel.

A japán kormány a munkahelyi stressz okozta halálozások csökkentése és a munkaerőhiány kezelése érdekében a négynapos munkahetet tervezi bevezetni. A túlzásba vitt munka évente becslések szerint 54 ember halálát okozza, és a kormány már 2021-ben is támogatta a rövidített munkahét bevezetését. Azonban a japán Munkaügyi Minisztérium adatai szerint a cégek csupán 8 százaléka engedélyezi a heti három vagy annál több szabadnapot, és eddig mindössze három cég kért tanácsot a változtatások végrehajtásával kapcsolatban.

A kormány kampányt indított a rugalmas munkavégzés és a rövidebb munkaidő támogatása érdekében, és ingyenes tanácsadást, valamint támogatást kínál a vállalatoknak, főként a kisebbeknek. A Panasonic példáján keresztül látható, hogy a munkavállalók közül kevesen élnek a rövidített munkarenddel, hiszen a cég 63 ezer alkalmazottja közül csak 150-en választották ezt az opciót.

A japán kormány törvényjavaslatot is előterjesztett az ország magányosság és elszigeteltség problémájának kezelésére, amelyet részben az elöregedő lakosság okoz. A demográfiai előrejelzések szerint 2050-re 10,8 millióra emelkedhet az egyedül élő idős polgárok száma, és a csökkenő születési ráta mellett 2065-re 40 százalékkal csökkenhet a munkaképes korúak száma.

: BBC : Portfolio via CNBC : Portfolio via CNBC