Gyász: meghalt Dobray György

Nyolcvankét éves korában meghalt Dobray György, a Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író és forgatókönyvíró. Hosszan tartó betegség után 2024. augusztus 28-án hunyt el.

Dobray György 1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után 1961-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben szerzett diplomát. Első dokumentumfilmjei, mint például a Munkashow, amely 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilm-fesztivál nagydíját, jelentős elismerést hoztak számára. Ezt követően a Magyar Televízióban készített számos irodalmi és dokumentumfilmet, majd 1979-ben bemutatkozott első játékfilmjével, Az áldozat-tal.

Az 1980-as években több sikeres film is fűződik a nevéhez, mint a Vérszerződés, a Szerelem első vérig és a Szerelem második vérig. Ezek a filmek, amelyekben a hazai színházi világ nagyjai mellett amatőr színészek is szerepeltek, egy generáció számára váltak meghatározó élménnyé.

Filmek a prostitúcióról és az örökbefogadásról

Dobray György dokumentumfilmjei, mint a K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és a K2 – Film a prostituáltakról (éjszakai lányok), amelyek a magyar prostitúció valóságát tárják fel, nagy visszhangot keltettek 1988-ban és 1989-ben. A témát könyv formájában is feldolgozta, amelyek eladási rekordokat döntöttek. A Gólyamese című dokumentumfilmje, amely egy örökbefogadás történetét meséli el, több fesztiválon szerepelt, és elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját.

Emlékezet és társadalmi ügyek

Dobray György élete végéig aktívan dolgozott. A Kövek című dokumentumfilmjében egy német művész és egy nemzetközi önkéntesekből álló csapat tevékenységét örökítette meg, akik botlatóköveket helyeztek el és izraelita temetőkben állítottak helyre sírokat a holokauszt áldozatainak emlékére. A holokauszt témája személyes indíttatásból is foglalkoztatta, hiszen apját munkaszolgálatra vitték, és sosem tért vissza.

A Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilmjében a roma holokauszt témáját dolgozta fel, amely egy táncprodukció próbafolyamatát mutatja be. A film főszereplője, a 16 éves Attila, egy művészeti középiskola táncos osztályában készül egy különleges előadásra, amely a roma holokausztról szól. A produkciót a tavalyi Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be.

Az 1991-ben készült Szerelmes szívek című játékfilmjében Szandi, az énekesnő játszotta a főszerepet, tovább bővítve Dobray György sokszínű filmográfiai munkásságát.

A művész haláláról a családja tájékoztatta az Indexet.