Medúzák a borsodi tavakban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyékládháza település bányatavában, a Debreczeni-tóban édesvízi medúzák jelentek meg, amelyeket Golej Szabolcs búvároktató és a Neptun Búvár Klub vezetője örökített meg videón.

A búvároktató, aki több mint két évtizede nem találkozott hasonló vízi élőlényekkel, nagyon meglepődött, amikor észrevette őket a tóban. Golej Szabolcs elmondása szerint a medúzák szaporodása a melegebb vizeket kedveli, és a tartósan magas hőmérséklet, amely a bányatavakban a hét méteres mélységig terjedő felső rétegben 22 Celsius-fok felett volt idén nyáron, elősegítheti ezt a folyamatot.

A hazánkban is előforduló édesvízi medúzák 2-4 centiméteres nagyságúak, teljesen átlátszóak és az emberre nézve ártalmatlanok. A csípésüktől nem kell félni, még akkor sem, ha megérintjük őket, mivel a csalánsejtek mikroszkopikus méretűek, és csak az egysejtű táplálékaikra jelentenek veszélyt. A boon.hu szerint a következő években egyre több hasonló esetre számíthatunk, mivel a hazai tavak vízminősége kiváló, és a nyári átlaghőmérséklet egyre magasabb.

A medúzákról készült fotók és videók a boon.hu oldalon tekinthetők meg, ahol Golej Szabolcs megosztotta a ritka találkozás dokumentációját.