Orosz és ukrán támadások civil áldozatokkal Harkivban és Belgorodban

Orosz bombatámadás ért egy lakóépületet és egy játszóteret Harkivban, ahol hét ember vesztette életét, köztük egy tizennégy éves lány is, továbbá legalább 97-en megsebesültek, ezen belül 22 gyerek. Eközben Belgorodban öt civil halt meg és 46-an sebesültek meg egy ukrán légitámadás következtében.

Harkivban a támadás miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten felszólította a nyugati szövetségeseit, hogy engedélyezzék Ukrajnának a nagy hatótávolságú nyugati fegyverek használatát az orosz katonai légitámaszpontok elleni támadásokhoz. A Harkivi terület kormányzója szerint a sebesültek közül 20-an súlyos vagy válságos állapotban vannak. A városban további épületek is megrongálódtak, de ezek az esetek nem okoztak halált vagy sebesülést.

Oroszország válaszul arra hivatkozva, hogy Ukrajna kazettás bombákkal támadta Belgorod városát és elővárosait, öt civil haláláról és 46 civil, köztük hét gyermek sebesüléséről számolt be. Ukrajna nem erősítette meg a támadás tényét. A belgorodi helyi kormányzó tájékoztatása szerint a sebesültek közül 37-et, köztük hét gyermeket kórházba szállítottak. Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a belgorodi támadás ügyében, és egy másik támadásról is beszámoltak, amely Sebekino települést érintette, ahol egy nő megsérült.

Az ukrán hatóságok adatai szerint Oroszország 2022. február 24. óta 614 950 katonát veszített el, de ez az információ nem kapott megerősítést más forrásokból.

Az orosz külügyminisztérium elítélte a Belgorod elleni támadást, és felszólította a nemzetközi közösséget a "kijevi rezsim" elítélésére. A tárca emellett megerősítette, hogy Oroszország addig folytatja különleges katonai műveletét Ukrajnában, amíg el nem éri kitűzött céljait.