Brazíliában felfüggesztették az X közösségi médiaplatformot

Brazíliában a Legfelsőbb Bíróság elrendelte az X (korábban Twitter) közösségi médiaplatform azonnali és teljes felfüggesztését, miután a vállalat nem nevezett ki új jogi képviselőt a megszabott határidőre, és nem fizette ki a kiszabott bírságokat.

A felfüggesztés hátterében egy jogi vita áll, amely áprilisban kezdődött, amikor a bíróság több tucat X-fiók felfüggesztését rendelte el dezinformáció terjesztése miatt. Ezek a fiókok főként a populista Jair Bolsonaro volt elnök pártját támogatták. Az X tulajdonosa, Elon Musk a döntésre reagálva kijelentette, hogy egy "meg nem választott álbíró" politikai célok érdekében rombolja le a demokrácia alapkövét, a szólásszabadságot.

Alexandre de Moraes bíró az X-nek ötnapos határidőt adott, hogy az olyan cégek, mint az Apple és a Google eltávolítsák az alkalmazást az App Store-ból és a Google Play-ről, valamint letiltsák annak használatát a rendszereiken. A bíróság szerint a felfüggesztés egészen addig érvényben marad, amíg az X nem nevez ki új jogi képviselőt Brazíliában és nem rendez a korábbi bírságait.

Az X hivatalos oldalán korábban kijelentette, hogy nem fog eleget tenni a követeléseknek, mivel álláspontjuk szerint ez a cenzúra de Moraes politikai ellenfeleit érintené, és végső soron a bíró azt követelné tőlük, hogy szegjék meg a brazil törvényeket.

A platform várhatóan a döntéstől számított 24 órán belül nem lesz elérhető az országban, és azok a magánszemélyek vagy cégek, amelyek VPN-t használnának a platform eléréséhez, 50 ezer rúpiára (közel 3,2 millió forintnak megfelelő összegre) büntethetők.

A brazil Nemzeti Távközlési Ügynökségnek továbbítania kell a végzést a több mint 20 000 széles sávú internetszolgáltatónak az országban, amelyek mindegyike köteles blokkolni az X-et. Az ügynökség elnöke, Carlos Manuel Baigorri szerint a végrehajtás ideje vállalatonként eltérő lehet, de várhatóan a hétvégén az összes szolgáltató képes lesz a blokkolásra.

Elon Musk pénteken az X-en közzétett bejegyzéssel reagált a döntésre, miszerint Brazília „bezárja az igazság első számú forrását”, és „elnyomó rezsimje” „annyira fél attól, hogy az emberek megtudják az igazságot, hogy csődbe visz mindenkit, aki megpróbálja átadni azt”. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök péntek reggel egy rádióinterjúban azt mondta a történtekről, hogy „csak azért, mert a fickónak sok pénze van, még nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül bánhat veled... Mit képzel magáról?”.

Nem az X az első közösségi médiavállalat, ami a brazil hatóságok nyomása alá került. Tavaly a Telegramot tiltották be ideiglenesen, mivel volt hajlandó blokkolni egyes profilokat. A Meta üzenetküldő szolgáltatását, a Whatsappot 2015-ben és 2016-ban tiltották be ideiglenesen, mert nem tett eleget a felhasználói adatokra vonatkozó rendőrségi kéréseknek.

A Legfelsőbb Bíróság nemrég Musk egy másik cége ellen is hozott kedvezőtlen döntést, az egyik végzés a Starlink bankszámláinak befagyasztásáról döntött. 2022-ben Bolsonaro akkori elnök kormánya zöld utat adott a Starlinknek, hogy Brazíliában működjön. Dél-Amerika legnagyobb országaként Brazíliában és távoli Amazonas régióiban óriási lehetőségek rejlenek a Starlink számára, amely az elszigetelt területek internetszolgáltatására specializálódott.