Az Ozempic nem csak a fogyásban segíthet, hanem az öregedés lassításában is

A szemaglutid hatóanyagú Ozempic fogyókúrás szer nem csak az elhízás kezelésében lehet hatékony, hanem a kutatók szerint az öregedési folyamatot is lassíthatja. A Yale School of Medicine professzora, Harlan Krumholz szerint a gyógyszer előnyei "messze túlmutatnak azon, mint amit eredetileg elképzeltünk".

Egy három évig tartó vizsgálat során, melynek eredményeit több orvosi szaklapban is közzétették, több mint 17 600, 45 éves vagy annál idősebb, elhízott vagy túlsúlyos személy vett részt, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek, de cukorbetegségben nem. A résztvevők közül egyik csoport napi 2,4 milligramm szemaglutidot kapott, míg a másik csoport placebót.

A gyógyszert szedők körében alacsonyabb volt a halálozás aránya, függetlenül a kiváltó októl, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a Covid-19-et. A szemaglutidot szedők közül a koronavírussal fertőzöttek 2,6 százaléka halt meg, míg a placebót szedők közül 3,1 százalékuk.

A gyógyszer nemtől függetlenül csökkentette a nemkívánatos kardiovaszkuláris kimenetel kockázatát, enyhítette a szívelégtelenség tüneteit és csökkentette a gyulladás szintjét a szervezetben, függetlenül attól, hogy a résztvevők fogytak-e vagy sem. Dr. Benjamin Scirica, a Harvard Medical School professzora és az egyik tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények megerősítik, hogy a túlsúly és az elhízás növeli a halálozás kockázatát, de ez módosítható hatásos inkretin alapú terápiákkal, mint amilyen a szemaglutid.

A szemaglutid a súlykontrollon túlmutató pozitív hatásokkal is rendelkezik, és több betegség, köztük a szívelégtelenség, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és rákos megbetegedések kezelésére is alkalmazható. A gyógyszer az elhízás kezelésére Wegovy, a cukorbetegség kezelésére Ozempic név alatt kerül forgalomba.

A kutatásokat a Select program keretében végezték, és az eredményeket a Journal of the American College of Cardiology (JACC) folyóiratban is közzétették, amit Krumholz professzor szerkeszt. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a gyógyszer nem helyettesíti a helyes táplálkozást és a testmozgást, és csak orvosi felügyelet mellett ajánlott, mivel mellékhatásai is lehetnek, mint például hányinger, gyomorpanaszok, puffadás és gázok.

A fogyasztószerek ára az óriási kereslet és a konkurens gyógyszerek hiánya miatt a legtöbb országban elég borsos, a biztosítók és az állami ellátórendszerek ugyanis rendszerint nem adnak támogatást a használatukra. Emiatt a fogyasztószerek piacának két vezető cége, a Novo Nordisk és az Eli Lilly egyaránt nagy energiát fordít arra, hogy bebizonyítsa: a szerek nem csak a fogyásban és a cukorbetegség kezelésében lehetnek hasznosak. Zajlanak vizsgálatok szívproblémával, zsírmájjal, alvási apnoéval, krónikus vesebetegséggel, Alzheimerrel és általános egészségügyi állapottal összefüggően is, és egyre több esetben fordul elő, hogy meddőnek hitt nők teherbe esnek a fogyasztószertől. A hatékony étvágycsökkentés miatt a gyógyszergyártók tesztelik azt is, képesek-e függőségek, például az alkohol, a dohány vagy marihuána utáni sóvárgás kezelésére.

Nem lepne meg, ha az emberek egészségének ilyen módon történő javítása valóban lelassítaná az öregedési folyamatot – idézte Krumholz professzort az Európai Kardiológiai Társaság 2024. évi konferenciáján, ahol a tanulmányokat bemutatták. „Ezek az úttörő gyógyszerek forradalmasítani fogják a szív- és érrendszeri ellátást, és drámaian javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget” – tette hozzá a professzor.