Az Oasis 2025-ös turnéja és a jegyek túlárazása

Az Oasis zenekar 2025-ös visszatérő turnéjára óriási az érdeklődés, azonban komoly problémák merültek fel a jegyek túlárazott viszonteladása kapcsán. A Ticketmaster türelmet kért a rajongóktól, mivel a jegyeket negyvenszeres áron is kínálják viszonteladói oldalakon.

A jegyek eredeti ára állójegyek esetében körülbelül 150 font, míg az ülőjegyeké 73 és 205 font között mozog, a prémiumcsomagoké pedig körülbelül 240 ezer forint. A zenekar arra kéri a rajongókat, hogy ne adják tovább jegyeiket magasabb áron, és csak a Ticketmaster és Twickets weboldalakon értékesítsék azokat.

Az Oasis, mely Noel és Liam Gallagher újraegyesülését követően 15 év után tér vissza, 2025 nyarán 17 kültéri koncertet ad az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné során összesen 1,4 millió jegy kerül értékesítésre. A becsült bevétel elérheti a 400 millió fontot, amiből Noel és Liam Gallagher akár 50-50 millió fontot is zsebre tehetnek.

A jegyek viszonteladása kapcsán felmerült problémákra reagálva a zenekar figyelmeztetést adott ki, miszerint a nem hivatalos platformokon túlárazottan értékesített jegyek érvénytelenítésre kerülhetnek. A jegyeket csak az eredeti áron lehet továbbadni a Ticketmaster és Twickets oldalain keresztül. A Viagogo és a StubHub viszonteladói oldalakon például egy londoni koncertre akár 6000 fontért, vagyis 2,8 millió forintért is kínáltak jegyeket. A fogyasztóvédelmi szakértő, Lisa Webb figyelmeztetett, hogy még a legálisan megvásárolt jegyek is érvényteleníthetők, ha azokat a hivatalos csatornákon kívül vagy az eredeti ár felett értékesítik. A FanFair Alliance csoport intézkedéseket sürget a viszonteladási árak korlátozására, amit Keir Starmer már márciusban javasolt. A miniszterelnök korábban hangsúlyozta a kultúrához való hozzáférés védelmének szükségességét az ártó jegyeladókkal szemben. Az Oasis visszatérő koncertjeinek várakozása közben a zenekar korábbi albumainak eladásai és streamjei is megugrottak, három albumuk ismét bekerült a brit toplista első öt helyére pénteken.