Az Iszlám Állam sivatagi bázisának felszámolása

Legalább tizenöt terrorista vesztette életét és hét amerikai katona megsebesült az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet nyugat-iraki el-Anbár tartományban található rejtett sivatagi állása elleni csütörtöki rajtaütés során.

Az Egyesült Államok és Irak közös hadműveletében az Iszlám Állam több vezetőjét likvidálták, céljuk pedig az volt, hogy csökkentsék a terrorszervezet képességét az iraki civilek, az Egyesült Államok állampolgárai, szövetségesei és partnerei elleni merényletek tervezésére, szervezésére és végrehajtására a régióban és azon kívül.

A Középső Parancsnokság (CENTCOM) és az iraki hadsereg közleményei szerint a rajtaütésben megölték a terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjét. A művelet során minden rejtekhelyet, fegyvert és logisztikai eszközt, valamint az öngyilkos merényletekhez készített robbanóövet megsemmisítettek, továbbá dokumentumokat, személyazonosító okmányokat és kommunikációs eszközöket foglaltak le.

Az amerikai és iraki erők a terrorszervezet elleni harcot folytatják, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam erőit már korábban kiszorították az Irak és Szíria területén elterülő, önhatalmúlag kikiáltott kalifátusukból. A csütörtöki rajtaütés volt az utóbbi években a legtöbb halálos áldozattal járó hadművelet.

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint, bár néhány amerikai katona megsebesült a művelet során, minden érintett katona stabil állapotban van. A helyi központi parancsnokság hozzátette, hogy nincs jele civil áldozatoknak.

Az Egyesült Államok vezetésével több mint 80 országból álló koalíció alakult az Iszlám Állam elleni harcra, amely a terrorszervezetet 2017-ben Irakban, 2019-ben pedig Szíriában fosztotta meg hatalmától. A harcosok azonban továbbra is aktívak az iraki Anbar-sivatagban és Szíriában.