Ursula von der Leyen bírálata a GLOBSEC biztonsági konferencián

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a prágai GLOBSEC regionális biztonsági konferencián beszélt, ahol kiemelte Közép- és Kelet-Európa jelentőségét az EU jövője szempontjából, és bírálta azokat a politikusokat, akik a konfliktusokban az áldozatokat hibáztatják, nem pedig az agresszorokat.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a prágai GLOBSEC biztonsági konferencián beszélt, ahol hangsúlyozta Közép- és Kelet-Európa fontosságát az Európai Unió jövője szempontjából. Von der Leyen kritizálta azokat a politikusokat, akik a konfliktusokban az áldozatokat hibáztatják, nem pedig az agresszorokat, és felvetette a kérdést, hogy vajon a magyarokat hibáztatták-e valaha a 1956-os szovjet invázióért. Kiemelte az európai szolidaritás szükségességét Ukrajnával, és hangsúlyozta a szuverenitás által biztosított békét, valamint az engedékenység lehetetlenségét az agresszióval szemben.

Von der Leyen beszédében nem nevezett meg konkrét személyeket, de utalt a Közép- és Kelet-Európai EU tagállamok olyan politikusaira, akik homályosítják a vitákat Ukrajnáról. Ez utalás lehetett Magyarországra és Szlovákiára, amelyek ellenezik a Nyugat támogatását Ukrajna számára. Az elnök asszony kiemelte a védelmi kiadások növelésének szükségességét Európában, és dicsérte az európai országokat a megújuló energiaforrásokba történő beruházásért, amelyek csökkentik a függőséget az orosz gáztól.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a gazdasági összefonódás nem garantálja a békét, és bírálta az EU-t az alacsony védelmi kiadások miatt. Kijelentette, hogy téves Ukrajnát hibáztatni az orosz invázióért, és párhuzamot vont a történelmi eseményekkel, mint például a 1956-os szovjet megszállás Magyarországon. Az elnök asszony a békét nem pusztán a háború hiányaként definiálta, és felhívta Ukrajna EU-ba való integrálását a tartós békéért. Kiemelte, hogy Európa válasza az orosz gázválságra növelte a megújuló energiaforrások termelését, így a régió kevésbé függ Oroszországtól. Von der Leyen méltatta az Egyesült Államokat Ukrajna támogatásáért és az európai szabadság védelméért.

Az elnök asszony első nyilvános beszédét követően újraválasztása óta a GLOBSEC regionális biztonsági konferencián tartotta, ahol kiemelte Közép-Európa jelentőségét a kontinens jövője szempontjából, és dicsérte a Cseh Köztársaság és Lengyelország gazdaságait. Von der Leyen bírálta a régióban azokat a politikusokat, akik a megszállt országot hibáztatják a konfliktusokért az agresszor helyett, említve Magyarországot és Csehországot történelmi kontextusban. Hangsúlyozta, hogy a béke és a szuverenitás nem egyenlő az alávetettséggel vagy megszállással, és azok, akik Ukrajna támogatása ellen érvelnek, az engedékenységet és a megtámadott ország alárendelését támogatják.