Ungváry Zsolt és a budapesti olimpiai álom

Ungváry Zsolt kormánypárti publicista véleménycikkében arról fantáziált, hogy ha Donáth Anna anyja abortuszra ment volna, akkor Budapest olimpiát rendezhetett volna 2024 nyarán. A Momentum elnöke, Tompos Márton jogi lépéseket helyezett kilátásba, és a párt sokkolva reagált a Demokratában megjelent írásra.

A Demokrata hasábjain megjelent cikkben Ungváry Zsolt egy fiktív történetet mesélt el, amely 1986 októberébe repíti vissza az olvasókat, egy asszony abortuszát követően pedig egy alternatív jövőképet vázol fel, ahol Magyarország olimpiát rendez. A cikkben szereplő idézetek szerint az asszony a nőgyógyásznál arról beszél, hogy már van két gyereke, és a magzat csak egy sejtcsomó, amely felett ő rendelkezik. A doktor elvégzi a beavatkozást, megjegyezve, hogy kislány volt, de ennek már nincs jelentősége.

Tompos Márton, a Momentum elnöke a Facebookon fejezte ki felháborodását, és azt állította, hogy ez nem az első eset, amikor a kormány által fanatizált személyek egy momentumos politikus halálát kívánták. A pártelnök arra kérte követőit, hogy konfrontálják fideszes ismerőseiket azzal, hogy vajon helyesnek tartják-e az ilyen típusú megnyilvánulásokat.

Mérő Vera emberi jogi aktivista is reagált az írásra, Ungváry Zsoltot Magyarország Legocsmányabb Lelkületű Emberének nevezve, és kijelentette, hogy soha nem szeretne személyesen találkozni vele.

Egy nappal a cikk publikálása után, augusztus 28-án, Ungváry Zsolt miniszteri elismerő oklevelet vehetett át az Érdi Tankerület pedagógusainak tanévnyitó ünnepségén, amelyet a Belügyminisztérium adományozott neki augusztus 20-a, állami ünnepünk alkalmából. Az oklevelet Aradszki András, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője adta át, és az ünnepélyes átadásról Aradszki is posztolt a Facebookra. Ungváry Zsolt könyvtáros-tanárként történelmet tanít gimnazistáknak.

Az ügy kapcsán az Érdi Tankerület megkeresése megtörtént, és a cikk frissítésre kerül, amint válasz érkezik.