A kormány terve a hosszú távú megtakarítások lakáscélú felhasználására

A kormány adómentességet vezetne be annak érdekében, hogy a lakosság hosszú távú megtakarításait részben lakásvásárlásra, építésre, felújításra vagy hiteltörlesztésre fordítsa. A még nem véglegesített döntés értelmében a megtakarítások egy része opcionálisan, adómentesen használható fel otthonteremtés céljából, a már igénybe vett adójóváírás elvesztése nélkül. A változás potenciálisan 5500 milliárd forintnyi megtakarítást érinthet, évi 110-275 milliárd forintot mozgatna meg egy ilyen intézkedés.

A Gazdasági Kabinet vizsgálja, hogy a hosszú távú megtakarításokat miként lehetne adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából. A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a döntés célja a lakáscélú önerő előteremtése és a fogyasztási fordulat felgyorsítása. A kormány szeptemberben tárgyalja majd a javaslatokat, és a Gazdasági Kabinet újraindítási akcióterve keretében készül egy új lakástámogatási terv.

A megtakarítások idő előtti felhasználása esetén jelenleg 15%-os személyi jövedelemadó (szja) és 13%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) terheli őket. Az érintett megtakarítások közé tartoznak a nyugdíjpénztári megtakarítások, nyugdíjbiztosítások, nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ), tartós befektetési számlák (TBSZ) és megtakarítási célú életbiztosítások.

A kormány célja lehet a lakáshitelezés felpörgetése, a lakáspiaci tranzakciók és felújítások ösztönzése, valamint a fogyasztás azonnali támogatása a meglévő hitelek adósságszolgálati terhének csökkentése révén. Az intézkedés rövid távú makrogazdasági élénkítést céloz, de hosszú távon ártana a pénzügyi tudatosságnak és a hosszú távú megtakarításoknak, az öngondoskodás egy másik formáját, az ingatlan formájában történő vagyonfelhalmozást támogatná.

A lakosság nettó pénzügyi vagyona jelentős, az MNB adatai szerint összesen 90 ezermilliárd forintot tesz ki. A megtakarítások közül a forint bankbetétek 11 ezermilliárd, az állampapírok 13,2 ezermilliárd, a befektetési jegyek 10,1 ezermilliárd, a befektetési célú biztosítások 6,2 ezermilliárd, a hazai tőzsdei részvények pedig 1832 milliárd forint értékűek.

A TBSZ-eken lévő megtakarítások esetében a hozamok adómentesek, ha a számlatulajdonos 5 évig benntartja a pénzét. A nyugdíjpénztári megtakarítások és a befektetéssel kombinált biztosítások is szóba jöhetnek az új terv kapcsán. Az állampapírokban lévő megtakarításokat is érintheti a terv, amelyeket fedezetként lehetne felajánlani a lakáshitelek önerejeként. A Biztosdöntés szerint a korábban az állampapírok felé terelt befektetéseket visszaterelhetik a lakáshitelek és otthonteremtés felé, és egyfajta lombardhitel megoldásként szolgálhat, ahol az állampapírba helyezett megtakarításból és annak hozamából lehet majd törleszteni a lakáshiteleket.

Az intézkedés előnyei között szerepelhet a bankoknak nyújtott többletfedezet, a lakáshitel kamatok csökkenése, a hitelköltségek csökkenése, valamint az állampapírok hozamából kitermelhető hitel költségek. Ugyanakkor kockázatok is vannak, például a lakossági állampapírok döntő részének a vagyonosabb réteg kezében való koncentrálódása.