Szijjártó Péter tárgyalásai Szentpéterváron

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szentpétervárra utazott, hogy megvitassa az energetikai biztonságot, mint nemzetbiztonsági kérdést. A látogatás részletei egyelőre ismeretlenek.

Szijjártó az Európai Uniót kritizálta amiatt, hogy Brüsszelben tartanak megbeszéléseket Budapest helyett, és kiemelte, hogy a fő téma az ukrajnai háború. Magyarország addig nem járul hozzá az Európai Békealaphoz, amíg a magyar vállalatok ukrajnai helyzetével kapcsolatos problémák megoldatlanok, és amíg olyan döntések születnek, amelyek veszélyeztetik Magyarország energetikai biztonságát.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta a magyar energetikai biztonság fontosságát Szentpéterváron, ahol találkozott a Gazprom vezérigazgatójával, miután bejelentették, hogy a Barátság II olajvezeték 2025-ben megszűnik működni. Szijjártó kiemelte, hogy a magyar otthonok fűtésének biztosítása felelősség, és megjegyezte, hogy az új gázév és a fűtési szezon október 1-jén kezdődik. A vezeték leállításáról Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója tett bejelentést.

Szijjártó Péter a Gazprom székházában védelmezte a hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási megállapodást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország semmilyen körülmények között nem mond le a megállapodásról. Utalt arra a lehetőségre, hogy a gáz mennyiségeit a Török Áramlaton keresztül irányítsák át, ha Ukrajna blokkolná.

A magyar külügyminiszter háromórás megbeszélést folytatott a Gazprom vezérigazgatójával, ahol megvitatták az európai gázpiacot és az energetikai biztonságot. Szijjártó kiemelte a Török Áramlat gázvezeték fontosságát és a Gazprommal kötött 15 éves gázvásárlási megállapodást. Magyarország tavaly 5,6 milliárd köbméter gázt kapott a Török Áramlaton keresztül, és idén eddig 4,8 milliárd köbmétert. A hazai gáztárolók 89%-os töltöttséggel rendelkeznek, ami az éves fogyasztás 57%-át fedezi. Szijjártó kiemelte Magyarország vezető pozícióját a gáztárolás terén Európában, és megemlítette a szentpétervári 400 méter magas Gazprom-tornyot.

Szijjártó Péter cáfolta a Barátság kőolajvezeték leállításáról szóló híreket. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki tanácsadó nyilatkozata, miszerint jövőre leállítják az olajvezetéket és az orosz földgáz tranzitját, ellentmond a hivatalos kijevi jelzéseknek. Szijjártó Péter kijelentette, hogy csak hivatalos értesítéseket kaptak Ukrajnától, amelyek megerősítik az olajtranzit folytatását Magyarország és Szlovákia felé. Hangsúlyozta, hogy a hivatalos kommunikáció fontosabb a médiajelentéseknél.