Új menetrend a tanévkezdésre

Szeptember 2-tól, a tanévkezdés alkalmából sűrűbb menetrend lép érvénybe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain. A változások célja, hogy megfelelően kiszolgálják a megnövekedett utasforgalmat.

A tanítási időszak kezdetével a BKK járatai a nyári időszakhoz képest sűrűbben közlekednek, különösen a reggeli csúcsidőszakban, amikor a legfontosabb járatok 9 óráig a csúcsidőszakban érvényes, legsűrűbb követéssel járnak. A 157-es és a 157A vonalakon nagyobb befogadóképességű buszokat állítanak forgalomba, a midibuszok helyett szóló buszok veszik át a szerepet hétköznapokon.

A 72-es trolibusz esetében is változik a menetrend: a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 9-10 perc helyett 7-8 percenként indulnak a járatok, ezáltal igazodva az utasforgalom növekedéséhez. A 9-es busz követési ideje is kis mértékben módosul, így a Baross utcában, az Orczy tér és a Nyugati pályaudvar között csúcsidőszakban összehangoltan indulnak a 9-es és a 72-es járatok. Reggel a belváros felé, míg délután az Orczy tér felé közös 3-4 perces követéssel közlekednek, amit a 83-as troli tovább sűrít.

A BKK az iskolakezdéshez kapcsolódóan a közösségi közlekedés, így a metró, a HÉV vagy a villamosok, valamint a mikromobilitási eszközök, például a kerékpárok használatát javasolja. A tanács az, hogy érdemes reggel idejében elindulni az iskolába, a szokásosnál akár 5-10 perccel korábban, mivel a nyári vakáció után nagyobb lesz a forgalom a népszerűbb útvonalakon és az iskolák környékén.

Az autósoknak azt tanácsolják, hogy az iskolák környékén megnövekedett gyalogos- és kerékpáros forgalom miatt legyenek türelmesek, éberek és figyelmesek.