A Sansan tájfun pusztítása Japánban

Japánban a Sansan tájfun súlyos károkat okozott, áradásokra és földcsuszamlásokra figyelmeztetve a hatóságok, miközben a tájfun Tokiót is elérte. A természeti csapás következtében legalább négy ember életét vesztette, mintegy 104-en megsérültek, és két személyt eltűntként tartanak nyilván.

A tájfun csütörtökön csapott le Kjúsú szigetére, ahol a hatóságok jelentették a halálos áldozatokat és a sérülteket. A trópusi vihar komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben, és átmenetileg leállt a Toyota és a Mazda autógyárak termelése is, ami a világ negyedik legnagyobb gazdaságának tekinthető Japánban szinte a fél ország megbénulását eredményezte.

Fukuoka utcái elnéptelenedtek, az üzletek zárva maradtak, és a lakosság védett helyekre húzódott. A Sinkanszen nagysebességű vasútvonal kjúsúi járatait már csütörtökön felfüggesztették, és pénteken a Tokió és Oszaka közötti járatokat is leállították.

A tájfun lassan, mintegy tíz kilométeres óránkénti sebességgel halad az ország délnyugati részétől a középső és keleti részek felé. A Japán Meteorológiai Hivatal (IMA) szerint a széllökések alkalmanként meghaladják a száz kilométeres óránkénti sebességet. Kanagava prefektúrában már komoly áradásokat okozott, és Sizuoka prefektúrában is árvizekre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztették a lakosságot.

Pénteken több repülőgép is kénytelen volt megszakítani a leszállást a japán Fukuoka repülőterén a Sansan tájfun által okozott erős széllökések miatt. A vihar várhatóan a hétvégén éri el Tokiót. Fukuoka repterén több gép is átstartolt az erős szél miatt, és olyan felvételek is napvilágot láttak, amelyeken látható, hogy a szél dobálja a levegőben a repülőket.

A BBC beszámolója szerint eddig több százezer háztartás maradt áram nélkül. A délnyugat felől az ország középső és keleti része felé lassan haladó tájfun – amelynek széllökései a Japán Meteorológiai Hivatal (IMA) közlése szerint alkalmanként a több mint száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik – Kanagava prefektúrában már komoly áradásokat okozott, és a szomszédos Sizuoka prefektúrában is árvizekre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztették a lakosságot.