Oroszország siklóbombákkal támadta Harkivot

Oroszország vezérelt siklóbombákkal támadta meg Harkiv lakóépületeit és egy játszóteret, a támadásban legalább hat polgári személy vesztette életét, köztük egy 14 éves lány. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, nemzetközi támogatást kér az ilyen támadások megakadályozására, és nyugati szövetségeseit sürgeti, hogy engedélyezzék Ukrajnának a nagy hatótávolságú fegyverek használatát.

A harkivi támadás során legalább 59 ember megsebesült, közülük 20-an súlyos állapotban vannak, néhányuknak amputációra lehet szüksége. A sebesültek között kilenc gyermek is van. A siklóbombákat az orosz Belgorod régióból indították. A harkivi polgármester megerősítette a játszótéren meghalt lány tragikus halálát és további három emberét egy 12 emeletes épületben, amely tűzbe borult.

Az ukrán védelmi miniszter és a elnöki tanácsadó Washingtonban tárgyalnak az Egyesült Államoktól engedélyért, hogy amerikai fegyvereket használhassanak orosz célpontok ellen. Az amerikai nagykövet Ukrajnában részvétét fejezte ki és felszólította, hogy Oroszországot vonják felelősségre a háborús bűncselekményekért. Az Egyesült Királyság engedélyezte, hogy az általa szállított eszközök nagy részét Oroszország elleni támadásra használják, bár a nagy hatótávolságú Storm Shadow rakéták esetében kivételt tesz. Az USA pedig arra adott engedélyt Ukrajna számára, hogy Oroszországon belüli célpontokat találjon el, de csak a harkivi régió közelében, és csak “az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erők elleni visszavágására”, de továbbra is megtagadja az engedélyt az orosz területen mélyebbre irányuló csapásokra.

A harkivi támadás az oroszok által végrehajtott intenzív bombázások része, annak ellenére, hogy a támadások intenzitása csökkenthetett az ukrán erők váratlan betörései miatt az orosz megszállt területeken. Ukrajna arra kérte Fehéroroszországot, Oroszország szövetségeseit, hogy maradjon ki a konfliktusból. Hétfőn hatalmas orosz támadás indult Ukrajna ellen, miközben fehérorosz katonák jelentek meg az ukrán határon.

A BBC több forrásból is úgy értesült, hogy nyugati technológia és finanszírozás segítette Ukrajnát abban, hogy ukrán gyártású drónokkal több száz nagy hatótávolságú csapást hajtson végre Oroszországban. A célpontok között légierőbázisok, olaj- és lőszerraktárak és parancsnoki központok voltak.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4