A várak új életre kelnek: ingyenes tulajdonátruházás indul

Jövő héten kezdődik a magyarországi állami tulajdonú kastélyok, kúriák, paloták, parkok és kertek, valamint azok mozgó vagyontárgyainak magánszemélyek vagy átlátható jogi személyek részére történő ingyenes tulajdonba adása. Az úgynevezett vár-törvény értelmében nyolc kastély kerül meghirdetésre, köztük a bajnai Sándor-Metternich Kastély és a füzérradványi Károlyi Kastély.

A vár-törvény célja, hogy magán tőkét vonjon be a kastélyok felújításába és hosszú távú kezelésébe, miközben biztosítja azok nyilvános hozzáférhetőségét. A törvény szigorú követelményeket támaszt, például a kastélyparkoknak évente 300 napig ingyenesen hozzáférhetőnek kell lenniük, és a kastélyokban múzeumi gyűjteményeket kell bemutatni.

Az új tulajdonosoknak tíz éven belül átfogó felújítási tervet kell benyújtaniuk és végrehajtaniuk, valamint egy harmincéves karbantartási és üzemeltetési tervet is elő kell állítaniuk. A Minisztérium vállalta, hogy augusztus 31-ig elvégzi a kastélyok kezdeti értékelését, az első körben pedig a törvény mellékletében felsorolt nyolc ingatlanra készíti elő a dokumentációt.

A potenciális vásárlók számára, legyenek azok magánszemélyek vagy átlátható jogi személyek, a jelentős dokumentáció miatt 10 millió forintos jelentkezési díjat kell fizetniük. Amennyiben egy ingatlanra több jelentkezés is érkezik, a miniszter a kulturális örökség és a környezetvédelem szempontjai alapján választja ki a legelőnyösebbet. A törvény szigorú garanciákat tartalmaz a felújításra, karbantartásra, nyitvatartási időre és jelentési kötelezettségekre vonatkozóan, és ha ezeket nem teljesítik, a tulajdon visszaszáll az államra.

A Minisztérium reményei szerint vállalkozások, egyházak, önkormányzatok és magánszemélyek is részt vesznek a programban, és közös felelősséget éreznek a kastélyok megőrzésében. Az igénylők hamarosan online is benyújthatják jelentkezésüket, a 10 millió forintos díj ellenében. A kiválasztott tulajdonosnak szakmai tervet kell benyújtania az ingatlanra, amelyet a Minisztérium szorosan ellenőriz.