A Szabadság-szobor keresztjének ügyében nem lesz népszavazás

Budapest főjegyzője elutasította a Szabadság-szoborra tervezett keresztről szóló népszavazás kezdeményezését, mivel a Fővárosi Közgyűlésen keresztül kellett volna azt előterjeszteni.

A főjegyző szerint a kezdeményezés nem felelt meg a szükséges előírásoknak, és a népszavazás kiírásához a Fővárosi Választási Bizottsághoz kellett volna benyújtani a kérelmet hitelesítés céljából. A Fővárosi Önkormányzat már konzultált a beruházóval az ügyben. A művészek, köztük Maurer Dóra, Hegedűs D. Géza, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Romsics Ignác, Spiró György és Závada Pál, a Fővárosi Közgyűléstől várnak döntést a népszavazás kiírásáról.

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy csak a közgyűlési döntést támogatja az esetleges változtatásokhoz, és nem támogatja a népszavazást, mivel úgy véli, hogy a kérdés addigra már eldőlhet. A szobor körüli viták szerinte nem segítik a közösség összetartását, és a vallási, valamint kulturális személyiségek is megosztottak a kereszt elhelyezésével kapcsolatban.

A kezdeményezők továbbra is a közgyűlési döntést várják, és fórumot szerveznek a témában, hogy megvitassák a Szabadság-szobor keresztjének kérdését.