Milák Kristóf edzői pénzjutalmak ügye: a Magyar Úszó Szövetség döntött

Milák Kristóf nem jelölt meg senkit az olimpiai érmei után járó edzői pénzjutalmak kapcsán, így a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) döntött helyette, és három edzőt nevezett meg.

Milák Kristóf a formanyomtatványon üresen hagyta azokat a rubrikákat, amelyek az úszót felkészítő edzőkre vonatkoztak. Ebben a helyzetben a MÚSZ élhetett a jogával, és beírta a sportoló hivatalosan felkészítő edzői hármast: Virth Balázst, Kovácshegyi Ferencet és Zala Györgyöt. Ezt a döntést a Magyar Olimpiai Bizottság is elfogadta, és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár aláírásával megerősítette.

A három edző így Milák párizsi arany- és ezüstérme után is megkapja a jutalmat. Az életjáradék csak 45 éves kor felett jár az edzőknek, de a juttatás halálig szól, míg a sportolók már 35 éves koruktól részesülhetnek ebben.

Milák az elmúlt években komplikált viszonyban volt az edzőivel. A 2021-es olimpia után szakított előző edzőjével, Selmeci Attilával és kezdte el a közös munkát Virth Balázzsal. A 2022-es világbajnokságig minden rendben ment, Milák Budapesten ismét világcsúcsot repesztett, ezt követően azonban volt olyan időszak, amikor egyáltalán nem edzett, amikor pedig igen, akkor többnyire Virth csapatától külön – az erőnléti edző Zala volt az, akivel mindvégig együtt dolgozott. Az olimpiai ciklus első részében, másfél évig nem volt probléma, Virth vezetésével 2022-ben világbajnok lett, és a 200 méter pillangó világcsúcsát is megdöntötte. Azonban a párizsi olimpia után Virth bejelentette, hogy befejezik a közös munkát Milákkal, mivel a múlt év „nehézségei közben” eltávolodtak egymástól, és a kapcsolatuk munkakapcsolattá vált.

Virth Balázs korábban pesszimistán nyilatkozott Milák formájával és olimpiai esélyeivel kapcsolatban, majd a párizsi sikerek után úgy vélte, hogy a világklasszis magyar úszónak új edzőre van szüksége. Milák egy ideig egyáltalán nem edzett, majd ismeretlen helyen, ismeretlen edzővel folytatta a felkészülést. Bár 2024-ben Virth csapatával is készült, többször volt távol hivatalos edzőitől, mint amennyi időt velük töltött. Ebből a szempontból kivételnek számított Zala György, az erőnléti edző, akivel még a kihagyások alatt is dolgozott.

Milák Kristóf régóta nem nyilatkozik, és a versenyei után sem beszél a sajtóval, így az ő álláspontját nem ismerhetjük. Virth Balázs az olimpia után hazaérve mondta azt, hogy a sportolónak új edzőre van szüksége, és hogy a legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon, de ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak az úszó körül, hogy nem Virth Balázzsal edz majd a jövőben, hiszen kapcsolatuk megromlott az elmúlt időszakban.